Челси продължи с падението си, губейки с 1:2 при визитата си на Фулъм в лондонско дерби в отложена среща от 7-ия кръг на Висшата лига. Поражението разклати сериозно стола на мениджъра на „сините“ Греъм Потър.

Жоао Феликс направи дебют за Челси след трансфера си от Атлетико Мадрид. Португалската звезда игра на високо ниво, но се превърна в грешник, след като получи директен червен картон в 58-ата минута и влезе в историята като първия дебютант, който е изгонен в първия си мач във Висшата лига.

В герои за Фулъм се превърнаха бившият футболист на Челси Уилиан, който се разписа в 25-ата минута и Карлос Винисиус, който вкара първия си гол за „котиджърс“ в английския елит в 73-ата минута. Калиду Кулибали беше върнал надеждите на гостите за обрат с изравнително попадение в 47-ата минута.

Така Фулъм постигна исторически успех. Отборът за първи път записа 4 поредни победи в английския елит от сезон 1965/66. На практика това се случва за сефте в Премиър Лийг.  Успехът е и едва втори за Фулъм срещу Челси в 31 срещи във Висшата лига. Хората на Греъм Потър пък продължават с кризата, в която изпаднаха, регистрирайки седма загуба в последните си 10 срещи във всички турнири.

Спечелените 3 точки изкачиха Фулъм на 6-ата позиция с актив от 31 точки. Челси остана на незавидното и срамно 10-о място със скромните 25 пункта.

Челси започна мача силно. Още във 2-ата минута гостите имаха шанс да открият резултата. Жоао Феликс намери Хавертц на точката на дузпата. Шутът на германеца обаче бе блокиран от бранител. Почти веднага след това Люис Хол стреля от пеналта, но Бернд Лено спаси.

Фулъм отговори с удар на Карлос Винисиус на сантиметри от дясната греда в 8-ата минута. 120 секунди по-късно шут на Феликс мина покрай лявата странична греда на Лено. След четвърт час игра Маунт намери Феликс, но се оказа, че португалецът е в засада.

Боби Рийд в 23-ата минута тресна напречната греда на вратата на Кепа. Той се възползва от грешка на Чалоба, след което се озова на стрелкова позиция, но нямаше късмет и уцели дирека.

Само две минути по-късно обаче Фулъм откри резултата. Уилиан стреля от изгодна позиция в пеналта, топката се отби в крака на защитник и матира Кепа – 1:0. Бразилецът, който е бивш футболист на Челси, не се израдва след попадението.  

До почивката Челси владееше инициативата, но не успя да стигне до равенството. Жоао Феликс бе най-активен в редиците на „сините“. Именно португалецът шутира в 40-ата минута, но Лено се справи.

След антракта Челси се хвърли в атака. Още в 47-ата минута гостите възстановиха статуквото. Мейсън Маунт уцели дясната греда след шут от фал отляво. Калилу Кулибали се докопа до топката и с добавка от 3-4 метра вкара – 1:1.

Кошмарът за Челси обаче предстоеше. Първо Денис Закария получи контузия и се наложи да бъде заменен принудително. В 58-ата минута Жоао Феликс получи директен червен картон за грубо влизане в краката на Кевин Тете. Така португалецът се превърна в първи футболист във Висшата лига, изгонен още в дебюта си.

Първоначално хората на Греъм Потър стояха добре не терена, въпреки че играеха с намален състав. В 73-ата минута обаче домакините отново поведоха в резултата. Перейра центрира в пеналта, където Карлос Винисиус с глава матира Кепа с първия си гол във Висшата лига за Фулъм – 2:1.

До края Челси нямаше сили да се докопа поне до равенството и постът на Греъм Потър като мениджър на „сините“ се разклати доста сериозно. Грандът от Лондон загуби 7-ми мач от последните си 10 във всички турнири. Дебютът на привлечения с големи очаквания Жоао Феликс пък се превърна в истински провал, влязъл в историята на Висшата лига на Англия.

Фулъм – Челси 2:1

Голмайстори: 1:0 – Уилиан (25), 1:1 Калиду Кулибали (47), 2:1 – Карлос Винисиус (73)

Червен картон: Жоао Феликс (58)

Фулъм: Лено, Адарабио, Тете, Рийм, Робинсън, Рийд, Паулиня, Боби Рийд, Перейра, Уилиан, Винисиус

Челси: Кепа, Кулибали, Силва, Чалоба, Закария, Ковачич, Хол, Аспиликуета, Хавертц, Маунт, Феликс