Томас Тухел продължи с нападките си към футболните власти в Англия, казвайки, че е бил принуден да постави играчите си пред риска да получат контузии предвид сгъстения цикъл от мачове.

Воденият от германеца тим на Челси обърна Астън Вила на Боксинг Дей, като успехът дойде четири дни след този срещу Брентфорд в Карабао Къп и три преди следващия двубой на „сините“ за първенство с Брайтън. Тухел разкри, че е бил принуден да използва Ромелу Лукаку за по-дълго време от препоръките на медицинския щаб, докато Н‘Голо Канте и Тиаго Силва получили травми.

Заслужена победа, но трябваше усилено да се потрудим. Имаме грижи за контузени играчи. Допуснахме Калъм Хъдсън-Одой да играе пълни 90 минути след коронавирус. Тиаго Силва се контузи. Н‘Голо Канте е с травма. Матео Ковачич играе след контузията и коронавируса без никаква подготовка и тренировки. Просто запълваме празнини, където можем да го направим. Играем с отбори без международни ангажименти. Петте смени бяха въведени заради Ковид. Сега сме по средата на нов бум на заразени и на някои отбори мачовете им се отлагат, на други не. Трите смени са голям недостатък“, започна той за Sky Sports.

Коментирайки контузията на Канте, Тухел поясни: „Н‘Голо изпитва сериозна болка на същото място, на което беше контузен преди (в коляното). Принуждават ни да играем през цялото време дори и да имаме коронавирус. Вече сме с нови контузии и това няма да спре. Хората на зелената маса, в офисите взимат решенията. Ще проведем същия разговор отново в сряда. Никой не ни попита. Ако кажем какво искаме да се промени, не е възможно. Имаме затруднения, натискаме нашите играчи. Изпитвам дълбоко уважение към футболистите и това, което направиха“.

Тухел не е против сгъстения цикъл от мачове, който е уникален в английския футбол, но смята, че Лигата трябва да въведе правилото за пет смени на мач. „Ние сме единственото първенство, което играе през зимата – нещо, което обичам, но не предпазваме играчите си. След това играем срещу тях в Шампионската лига. Леко разочароващо е. Няма да спре. Брайтън ще изиграе супер физически мач, след това ни предстоят две срещи с Тотнъм, който е извън Европа и е напълно фокусиран върху Лигата и Карабао Къп“.

Относно представянето на Лукаку, германският наставник сподели: „Той се представи на много добро ниво. Той не е готов за това дори да го иска. Всички сме били на легло за 10 дни с грип. Ромелу направи разликата. Супер впечатлен съм от момчетата, но и същевременно страшно загрижен“, завърши Тухел. Челси продължава да изостава от лидера Манчестър Сити на шест точки след успеха в Бирмингам.