Практиката, която наложи германският Байерн по отношение на неваксинираните си футболисти, е на път да се прехвърли във всички европейски грандове. Както е ясно, баварският клуб чрез глоби оряза заплатата на играчите, които отказват да се ваксинират срещу COVID.

Тази мярка предстои да бъде наложена от всички клубове във Висшата лига на Англия, където в момента ситуацията с разпространението на вируса е най-тежка и дори отново се заговори за временно прекратяване на първенството.

Финансовите рестрикции за антиваксърите се подкрепят от ръководството на шампионата, както и от асоциацията на клубовете, но срещат отпора на Асоциацията на професионалните футболисти. "За“ подобно решение е и премиерът Борис Джонсън, който преди два дни призова всички граждани над 18 години да си поставят трета доза до края на месеца.

В същото време Купата на африканските нации, която трябва да се проведе от 9 януари до 6 февруари в Камерун, може да бъде отменена заради новия щам на коронавирсуната инфекция - Омикрон. 

Африканската футболна конфедерация вече е свикала спешна среща по този въпрос, като се очаква решение до края на седмицата, пише "Монитор". Очакванията са, че пристигането на футболисти и фенове от Европа може да влоши епидемиологичната ситуация, а вирусът може да се разпространи по-бързо. 

Френските и английски клубове вече подкрепиха варианта за отмяна на турнира, тъй като не искат да застрашават играчите, както и да ги поставят под карантина заради пътуването им. Ако Купата на Африка не се проведе в Камерун, тя ще се проведе само в Кот д`Ивоар през 2023 година.