Челси не допусна да изпадне в криза след двете поредни загуби, след като постигна трудна победа с 3:1 при домакинството си на Саутхемптън в мач от 7-ия кръг на Висшата лига.

Сблъсъкът на "Стамфорд Бридж" предложи всичко – много голове, отменени попадения, дузпа и червен картон. Лондончани поведоха още в 9-ата минута чрез Тревор Чалоба, а после техни голове бяха отменени. След час игра Джеймс Уорд-Праус изравни от дузпа.

По-късно капитанът на "светците" беше изгонен с директен червен картон и с човек повече на терена лондончани спечелиха с голове на Тимо Вернер (84) и Бен Чилуел (89).

В класирането Челси събра 16 точки и се изкачи на върха, докато Саутхемптън остава без победа от началото на сезона и заема 17-ма позиция с 4 т. 


Мениджърът на Челси Томас Тухел направи пет промени в титулярния си състав от загубата с 0:1 от Ювентус в Шампионска лига.

За първи път през сезона Бен Чилуел започна мач от 1-ата минута, на терена бяха още Тревор Чалоба, Рубен Лофтъс-Чийк, Калъм Хъдсън-Одой и Тимо Вернер. Те заеха местата съответно на Маркос Алонсо, Андреас Кристенсен, Жоржиньо, Кай Хаверц и Хаким Зиеш.

Атаката на Саутхемптън поведоха Адам Армстронг и Нейтън Редмънд, по крилата Ралф Хазенхютъл заложи на опитния Тио Уолкът и Найтън Дела в схема 4-4-2. 

Челси влезе в мача в серия от две поредни загуби (по 0:1 от Манчестър Сити и Юве), нещо, което се случва за втори път на отбора под ръководството на Томас Тухел. Първият подобен случай беше в края на миналия сезон с други две поражения с по 0:1 – от Арсенал за Висшата лига и Лестър за финала на ФА Къп.

През миналия сезон "светците" не загубиха от лондончани след 1:1 у дома и 3:3 на "Стамфорд Бридж", а преди това гостите се наложиха в столицата с 2:0. Въобще, Саутхемптън започна срещата без поражение на този стадион в три поредни срещи, но и без победа от началото на настоящия сезон.

Статистиката в никакъв случай не притесни Челси и след ранен пропуск на Тимо Вернер, дойде първият гол в сблъсъка. В 9-ата минута Рубен Лофтъс-Чийк отклони с глава към Тревор Чалоба, който на далечната греда с глава не сбърка за 1:0!

После "светците" погледнаха по смело в атака и Едуар Менди спаси удар на Адам Армстронг, а Джеймс Уорд-Праус стреля опасно покрай целта. Двубоят продължи да е динамичен и Челси отговори с неточно изпълнение на Лофтъс-Чийк.

В 26-ата минута Алекс Макарти демонстрира огромна класа, след като спаси снаряд на Бен Чилуел. По-късно вратарят на гостите отново улови шут на Чилуел.

В 36-ата минута Антонио Рюдигер намери Ромелу Лукаку, който проби с чудесен рейд и вкара топката във вратата, но голът беше правилно отменен за тънка засада при момента на паса към белгийския стрелец.

В 41-ата минута втори гол на Челси беше отменен, което предизвика бурни протестите от страна на домакините. Калъм Хъдсън-Одой центрира към далечната греда, където Вернер с глава не сбърка. Но ВАР намери фаул на Сезар Аспиликуета в атака и не зачете попадението.

Второто полувреме започна с удар на Вернер, който Макарти улови без проблеми. След час игра "светците" изравниха. Чилуел извърши нарушение срещу Валентино Ливраменто и главният съдия Мартин Аткинсън без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана Уорд-Праус, който с безкомпромисно изпълнение не остави шансове на Менди за 1:1!

Томас Тухел веднага взе мерки и извади от игра Хъдсън-Одой за сметка на Мейсън Маунт. В 72-ата минута Челси можеше отново да поведе. Лукаку изведе с пета Вернер на точката за дузпата, но Макарти с фамозна намеса с една ръка отчая германския национал.

Четвърт час преди края Уорд-Праус извърши много груб фаул срещу току-що появилият се на терена Жоржиньо. Капитанът на гостите първоначално получи жълт картон, но след намесата на ВАР беше директно изгонен от игра. С човек повече на терена Челси натисна и Маунт пропусна от чиста позиция, след като изстрелът му беше много слаб.

Така се стигна до 84-ата минута, когато домакините спечелиха мача. Маунт намери Сезар Аспиликуета, който с едно докосване прати топката във вратарското поле. Там бяха непокритите Вернер и Лукаку, но германецът пръв игра с нея и се разписа за 2:1!

Крайният резултат оформи Чилуел в 89-ата минута. Ударите от чисти позиции на Лукаку и Аспиликуета се отбиха в гредите, но от третия опит защитникът се разписа, въпреки че Макарти изби, но топката беше преминала голлинията. 

Челси – Саутхемптън 3:1

Голмайстори: 1:0 Чалоба (9), 1:1 Уорд-Праус (60-д), 2:1 Вернер (84)

Челси: Менди, Аспиликуета, Силва, Рюдигер, Чалоба, Чилуел, Лофтъс-Чийк (83-Баркли), Хъдсън-Одой, Ковачич (73-Жоржиньо), Вернер, Лукаку
Мениджър: Томас Тухел

Саутхемптън: Макарти, Ливраменто, Беднарек, Салису, Уокър-Питърс, Уолкот (46-Диало), Ромеу, Уорд-Праус, Редмънд (87-Елионуси), Тела (73-Дженепо), Армстронг
Мениджър: Ралф Хазенхютъл

Лондон, ст.: "Стамфорд Бридж"
Съдия: Мартин Аткинсън
Жълти картони: Тухел, Силва (Челси); Ромеу, Салису, Дженепо (Саутхемптън)
Червен картон: Уорд-Праус 75‘ (Саутхемптън)   

Снимка: БГНЕС