Федерика Бриньоне спечели гигантския слалом за жени в Зьолден (Австрия), първи старт за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

34-годишната италианка бе трета след първия манш, но опитът й помогна да направи много добро второ каране по силно изровеното трасе и да спечели с общо време 2:16.05 минута.

Това е втора победа за Бриньоне в Зьолден след дебютния й успех  в гигантския слалом през 2015 година и общо нейна 28-а в кариерата за Световната купа.

"Не очаквах тази победа, това е невероятно. Трябва да продължа да работя здраво, защото момичетата ще стават по-бързи", коментира Бриньоне.

С победата си в Зьолден Федерика Бриньоне стана най-възрастната победителка при жените в старт за Световната купа в алпийските ски, като изпревари по този показател австрийката Елизабет Гьоргъл.
 
Втора остана новозеландката Алис Робинсън, която бе втора след първия манш и запази тази позиция и след втория с изоставане от 17 стотни след победителката.

Трета е австрийката Юлия Шайб на 1:08 секунда след Бриньоне. Шайб направи много силен втори манш и дълго време водеше в класирането, но в крайна сметка остана на трето място и записа първия подиум в кариерата си в индивидуална дисциплина за Световната купа.
 
Петкратната носителка на Световната купа Микаела Шифрин поведе след първия манш, но не успя да се справи във втория с трудните условия и финишира пета на 1:21 секунда след победителката.

Носителката на Големия кристален глобус и миналогодишна победителка в гигантския слалом в Зьолден - Лара Гут-Бехрами, не стартира в днешното състезание, тъй като не се чувства на 100 процента възстановена след прекаран наскоро грип.

Утре е вторият старт в Зьолден - гигантски слалом за мъже.