Въпреки трагичното си представяне през последните два месеца Мария Риш е новата носителка на световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Германката разочарова родната публика на първенството на планетата в Гармиш-Партенкирхен, а след това позволи на американката Линдзи Вон да заличи огромната й преднина на върха в генералното класиране и дори след спускането в Ленцерхайде американката успя да й отнеме лидерската позиция.

След това обаче се намесиха неподходящите метеорологични условия в швейцарския зимен център, които не позволиха да се проведе старта в супер гигантския слалом, където “Спийд куин” имаше реални шансове още повече да увеличи преднината си.

Стигна се до там, че с четвъртото си място в слалома вчера германката изскочи отново на върха в подреждането с преднина от само три точки, за да дойде “неочакваната” развръзка днес, когато организаторите отмениха и надпреварата в гигантския слалом, с което на практика предрешиха борбата за титлата.

Така с актив от 1 728 пункта Мария Риш стана третата германка завоювала Големия кристален глобус след легендите в “Белия керван” Катя Зайцингер  и Роси Митермайер.

Крайно класиране:

  име нац. точки
1. Мария Риш Гер 1 728
2. Линдзи Вон САЩ 1 725
3. Тина Мазе Слвн 1 139
4. Ел. Гьоргел Авс 992
5. Джули Манкузо САЩ 976
6. Марлис Шийлд Авс 756
7. Таня Путияйнен Фин 751
8. Аня Першон Шв 656
8. В. Ребенсбург Гер 656
10. Лара Гут Швейц 589