Фантастична победа постигна Борусия Дортмунд на пролетния старт на Бундеслигата. Лидерите в първенството разбиха третия в класирането Байер на неговия стадион в Леверкузен с 3:1.

С това те увеличиха аванса си на върха в класирането на 13 точки пред втория Майнц и на 17 пред Байерн. Баварците имат мач утре.

През зимната пауза мнозина предричаха тотален пролетен срив на Борусия Дортмунд и провал в шампионските амбиции на уж неопитния млад отбор. Днес момчетата на Юрген Клоп показаха зрял футбол, с търпение и кинжални удари.

Байер пък записа четвърти пореден домакински мач без победа над този съперник. Само един път (тази есен) в последните осем срещи Леверкузен успя да надделее над Дортмунд.

В състава на Байер отсъстваха Хюпия и Балак, докато при Борусия Дортмунд ги нямаше Кагава (участва с Япония в Купата на Азия) и болния Бариос (той влезе в игра след почивката). На класическата 4-4-2 на Юп Хайнкес с двама нападатели, Клоп противопостави модерната 4-2-3-1.

Още във втората минута  след центриране на Шахин Свен Бендер уцели гредата на вратаря на Байер Адлер. Пред другата врата Кислинг се откъсна сам, но закъсня да бие и бе блокиран.

До почивката и двата тима опитваха да се нападат в непрестанния дъжд, но защитите доминираха. Справедливо на полувремето двете нули светеха на таблото.

С началото на втората част Борусия Дортмунд нанесе своя удар. Само в рамките на шест минути те вкараха три гола, докараха феновете си до тотален делириум и показаха, че са топфаворитът за германската титла.

В 49-ата минута силно хвърляне от тъч на Пишчек обърка Швааб, който отби топката с ръка, спирайки я на Гроскройц, който откри отблизо – 0:1.

След още четири минути вратарят Вайденфелер вкара топката в игра, Левандовски я продължи с глава към Гроскройц, който технично вкара втория си гол – 0:2. И при двете попадения защитата на Байер изглеждаше направо трагично.

За домакините такъв стана и резултата в 55-ата минута. Гроскройц изведе отдясно Марио Гьотце и той простреля Рене Адлер – 0:3. Мачът бе решен, а Гроскройц се рекламира по блестящ начин пред треньора на Германия Йоахим Льов, който бе на трибуните.

В следващите минути отборът на Борусия Дортмунд се забавляваше на терена, резултатът можеше да стане още по-убедителен. Вместо това обаче в 79-ата минута Щефан Кислинг засече успоредно центриране отдясно и намали - 1:3.

С впечатляващата си победа играчите на Дортмунд събраха 46 точки. Вторият Майнц има 33, с колкото остана и Байер.