Борусия Мьонхенгладбах най-накрая победи. В мач за Купата на Германия затиснатия от липса на точки в първенството традиционен клуб удари с дузпи Байер Леверкузен с 6:5. В редовното време мачът завърши 0:0, в продълженията – 1:1.

Вратарят Кристофер Хаймерот стана героя за Борусия, а Патрик Хелмес антигерой за гостите, като пропусна две дузпи – една в редовното време и една накрая.

Борусия имаше предимство от прекия мач този сезон и от статистиката. Във втория кръг Гладбах постигна историческа победа с 6:3 като гост на Байер. Историческа като резултат, но и с това, че засега остава единствена от девет кръга за традиционния клуб, тънещ в дъното на Бундеслигата.

В досегашните четири двубоя за Купата Борусия имаше три победи, но пък загуби последния сблъсък, игран преди 15 години. Незабравим за феновете на отбора остава триумфът в полуфинала през 1992 година когато след 2:2 в продълженията, при дузпите днешният треньор на вратарите в отбора Уве Кампс хвана изумителните четири дузпи и класира отбора за финала, загубен пък глупаво от Хановер.

Срещата започна с натиск на Борусия, Ройс и Идрису затрудниха националния вратар Рене Адлер, но той се справи отлично. В 22-ата минута и Раул Бобадия бе изведен сам срещу него, но се забави и Адлер пак спаси.

Домакините се надпреварваха да пропускат и можеше да бъдат наказани. В 32-ата минута Хелмес бе близо до гол за Байер, но заменилият досегашния титулярен вратар на домакините Баи – Хаймерот показа добър рефлекс.

Постепенно тимът на Юп Хайнкес изравни и играта и увеличи владеенето на топката. Но както в последните минути на първото полувреме, така и в началото на втората част голови положения липсваха.

В 63-ата минута обаче Байер получи дузпа, пресилено свирена от съдията при един сблъсък между Демс и Хелмес. Последният застана сам зад топката и я прати в аут – нулите на таблото останаха непроменени.

Все пак събитието засили напрежението в срещата и настървеността в играчите. Ударите ъкм вратарите зачестиха, но без да вещаят голова опасност. В последните минути Борусия се прибраха в търсене на продължения.

Минута преди края съдията окончателно вбеси феновете на домакините като при едно нарушение срещу купеният за 4 милиона от Лиеж де Камарго даде фаул вместо дузпа. Той не доведе до нищо и мачът влезе в продълженията.

Предпазливата игра вече доминираше. В края на първото продължение домакините можеха да вкарат, но Адлер хвана рикоширалия удар на де Камарго.

Драмата се разрази в последните 15 минути. Още в 107-ата гостите от Леверкузен поведоха когато непокрит добре по крилото Йоргенсен центрира и Дердюк прати топката във вратата. Само две минути по-късно обаче Борусия отвърна на удара и Идрису изравни с левия крак – 1:1.

В 112-ата минута феновете на Борусия виждаха пълния обрат – страхотен пас на Ройс изведе де Камарго сам срещу Адлер, нападателят прокара топката вежду краката на вратаря, койот обаче я закачи и отскочила тя се отби от напречната греда! Няма гол.

Така се стигна до дузпи. Драмата от 1992 година се повтаряше. Този път вратарят на Борусия Хаймерот не спаси толкова дузпи както Кампс тогава, но хвана една. Отново Патрик Хелмес, който по-рано пропусна по време на мача дузпа, се провали. И това бе достатъчно, защото всички играчи на Гладбах вкараха, а капитанът Филип Демс взриви стадиона с победния удар.

6:5 за Борусия!