На пет хиляди километра от родината, в европейска според географията на УЕФА квалификация, Германия победи Казахстан. Головете за победата с 3:0 вкараха Мирослав Клозе, Марио Гомес и Лукас Подолски през второто полувреме.

С 58-ия си гол Клозе продължи преследването на Герд Мюлер във вечната ранглиста за голове на германския национален отбор и вече е на десет попадения от легендата. Днес той изигра мач номер 105 за Германия и се изравни на третото място в тази класация с Юрген Колер. Пред него остават само Матеус (125) и Клинсман (108)

С изключение на Швайнщайгер, Йоахим Льов можеше да разчита на най-добрия си набор от играчи, включително на Месут Йозил, който имаше травма от победата над турците (3:0)и не тренира пълноцено.

На изкуствения терен в град Астана мачът започна във високо темпо, предложено и от двата отбора. Разбира се, инициативата бе поета веднага от германците, които заредиха положение след положение. Чест правеше на казаците, че опитваха да контраатакуват бързо при всяка възможност.

Но головете се очакваха в тяхната врата. След чудесен пробив на Клозе през центъра Подолски опропасти отличната си позиция, стреляйки в небесата. След това самият Клозе намери с глава прецизно центриране, но топката мина на сантиметри на гредата.

Следващото чисто положение бе наТомас Мюлер, който обаче се полакоми отдясно и не подаде на стоящите свободни в центъра Клозе и Подолски, стреляйки неуспешно от малък ъгъл. Месут Йозил пък пропусна най-чистото положение, като отблизо би в аут.

В 35-ата минута германците имаха двоен шанс, когато първо удар на Кроос бе спасен от вратаря, а Йозил не можа да насочи добре отбитата топка. Пет минути след това поредното отлично центриране на Мюлер отдясно завърши с голям пропуск на Кедира с глава. След още две, пак с с глава, Кедира уцели и напречната греда.

Германците натискаха бясно и пропускаха, Йозил „пробва” вратаря отдалече, но нулевото равенство изненадващо се задържа до почивката.

Скоро след подновяването на играта очакваното стана. Клозе заобиколи добре защитник и прати топката във вратата – 0:1. Голът успокои гостие, които намалиха натиска и разиграваха умело топката.

В 65-ата минута Мюлер имаше възможност да стреля от добра позиция, но пропусна да отбележи. В 76-ата обаче влезлият като резерва Марио Гомес покачи на 0:2 с хубав удар след комбинация с Подолски. Мачът бе решен, а след самостоятелен пробив самият Подолски оформи германската класика – 0:3!

С победата Германия е убедителен водач в групата си с 12 точки от четири мача. След като турците сензационно паднаха от азерите на Берти Фогтс, разликата се увеличи.

Казахстан – Германия 0:3

0:1 Клозе (48)

0:2 Гомес (76)

0:3 Подолски (85)

Казахстан: Сиделников, Азовски, Абдулин, Попов, Киров, Нургалиев (63-Аверченко), Ирисметов (67-Ружков), Гетериев, Шмидгал, Жумаскалиев, Книжниченко (79-Финонченко)

Германия: Нойер, Лам, Мертезакер, Бадщубер, Вестерман, Кедира, Йозил (79-Какау), Кроос, Мюлер (70-Марин), Подолски, Клозе (55-Гомес)