Велики дни за Борусия Дортмунд. След като в сряда шампионите биха Байерн, днес те надделяха и над големия си враг от Шалке с 2:1, при това на неговия стадион.

Домакините имаха повече възможности за гол в 140-ото Рурско дерби, поведоха, но накрая нямаха сили. Борусия Дортмунд пък вече 25 мача няма загуба в Бундеслигата – това е нов абсолютен рекорд.

С победата практически Борусия Дортмунд си осигури и титлата. Отборът има 72 точки, Байерн е назад с 63 и мач по-малко. Всякакъв друг развой ще е невероятна сензация.

Суботич, който срещу Байерн влезе в полезрението с крясъците в лицето на пропусналия дузпа Робен, днес остана контузен извън състава. В Шалке пък имаше цели пет промени в сравнение с предишния мач, но Раул и Хунтелаар бяха на линия.

Още в първата минута Левандовски изведе Бендер, чийто удар бе хванат от вратаря на Шалке Унерщал. Домакините отвърнаха с удар на Пападопулос, минал на сантиметри от гредата.

В 9-ата минута домакините поведоха, когато с удар от разстояние Фарфан не остави шансове на вратаря – 1:0. Малко след това Раул пробва да прехвърли Вайденфелер, но той внимаваше и хвана топката.

Последваха опасни атаки на шампионите, Левадновски стреля в аут при чисто положение. В 17-ата минута обаче след корнер Пишчек се наложи в единоборство над Хунтелаар и след това със завъртане прати атрактивно топката в мрежата – 1:1.

Последваха разбърквания и в двете наказателни полета, но до почивката нов гол не падна.

В началото на второто полувреме Шалке отново притисна шампионите. В 54-ата минута Хунтелаар имаше възможност, останал сам отдясно, но топката му дойде малко неудобно и той я прати в аут.

Три минути след това Дракслер нахлу мощно отляво, финтира бранителя и отправи удар, но излезлият малко напред Вайденфелер изби. При последвалия корнер той отрази и удар отблизо на Раул, но съдията беше отсъдил фаул срещу вратаря.

Голът висеше на косъм, и падна - баче го вкараха гостите. В 63-ата минута след ъглов удар Метцелдер спря нещастно топката на Кел, който отблизо прати топката в мрежата – 1:2 с много късметлийски гол.

Още в следващата атака защитата на Шабке се пропуса и отдясно Блашиковски изстреля снаряд към Унерщал, който отби, а добавката мина в аут.

След това темпото на игра намаля, гостите умело разиграваха топката в центъра, докато силите на играчите на Шалке сякаш недостигаха. Борусия Дортмунд спечели и това дерби.

С победата шампионите вече са девет точки пред Байерн, които играят по-късно днес. С победите от последната седмица и по начина, по който ги постигна, Борусия Дортмунд показа, че е достоен отново да стане германски шампион.

Шалке – Борусия Дортмунд 1:2

1:0 Фарфан (9)

1:1 Пишчек (17)

1:2 Кел (63)

Шалке:  Унерщал, Учида (86-Марика), Пападопулос, Метцелдер, Фукс, Джоунс, Мориц (68-Хьогер), Фарфан, Раул, Дракслер (71-Пуки), Хунтелаар

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек, Фелипе Сантана, Хумелс, Шмелцер, Гюндоган, Бендер (46-Кел), Блашиковски (81-Перишич), Кагава, Гроскройц (89-Овомойела), Левандовски