Борусия Дортмунд се класира на финала в турнира за Купата на Германия. Шампионите победиха с 1:0 Гройтер Фюрт, като победното попадение падна в последната минута на продълженията.

Лидерът в Бундеслигата определено има късмет в турнира досега. Отборът се падаше и игра само с нискоразредни клубове, измъкна се с дузпи в Дюселдорф, би после леко Холщайн в Кил, сега се падна  да гостува във Фюрт и си спести дузпите.

През този сезон при треньора Михаел Бюскенс Гройтер Фюрт се бори да влезе в Първа Бундеслига. В момента отборът е на първо място.

Това бе пето гостуване на Дортмунд в полуфинал за Купата на Германия. Досега отборът имаше четири загуби, но сега мина през този статистически Рубикон. Всички финали бяха достигнати след домакински полуфинал, последната купа бе спечелена през преломната 1989 година, а през 2008 финалът бе загубен от Байерн.

Тази среща бе трета между Борусия Дортмунд и Гройтер Фюрт за Купата – победите бяха поделени, днес предимство взе елитния тим.

През първото полувреме домакините предложиха здрава борба на шампионите. Личеше разликата в класите, Дортмунд имаше няколко положения в противниковото наказателно поле, но без мирис на гол. Само Кагава в 30-ата минута бе близо до попадение, но не му достигна ръст, за да удари по-добре с глава една висока топка.

След почивката шампионите натиснаха истински. Първо удар на Гроскройц от непосредствена близост бе изваден виртуозно от вратаря, после шут на Кагава мина на сантиметри покрай страничната греда.

Отново гостите бяха по-активния отбор, домакините играеха изчаквателно и прибрано, без особена амбиция да атакуват. Така мачът мина в продължения, където предпазливостта скова и двата тима и качеството отстъпи.

Точно когато всички се готвеха за дузпите, шансът се усмихна на Борусия Дортмунд. В последната, 120-та минута на мача, Илкай Гюндоган стреля от линията на наказателното поле, топката се удари в гредата и след това в ръката на вратаря, откъдето отскочи в мрежата - 0:1 и финал за Дортмунд!