Шалке завърши 1:1 при гостуването си на Виктория Пилзен в първи мач от 16-финалите на Лига Европа. Въпреки че можеше да загуби, германският отбор си осигури добра основа за реванша.

Шалке има положителен баланс срещу чешките клубове в евротурнирите с пет победи от вече девет мача. Преди 13 години обаче отпадна от Славия Прага.

Виктория Пилзен е играл в началото на 70-те години срещу Байерн, губейки и двата мача. Поражението с 6:1 е най-голямото в Европа за този отбор, който през есента игра в Шампионската лига и отпадна след равенство с Милан.

Двама от отбора от миналия полусезон вече не са в състава – Давид Бистрон изгоря за две години с допинг, а Ирачек премина във Волфсбург. През лятото ще го последва и Пилар, днес титуляр.

Шалке започна мача със самочувствието на фаворит. В 9-ата минута Хунтелаар опита силен удар, но вратарят Чех (не е роднина на стража на Челси) изби в корнер. След това обаче германският отбор затъна в посредственост.

В 22-ата минута чехите поведоха с прекрасен гол – след късо изпълнение на корнер Хорват центрира и Дерида с воле прати топката в горния ъгъл на вратаря Ларс Унерщал.

Впоследствие срещата се развиваше в центъра, чехите атакуваха отрано противника и улесняваха защитата си. Малко преди почивката Райторал принуди Унерщал отново да спасява.

Шалке натисна с началото на второто полувреме, Матип и Хунтелаар отправиха удари към Чех. Длед това обаче Шалке отново потъна в безидейност, а чехите на свой ред проведоха серия добри атаки.

В 55-ата минута след пас с пета на Колар Петржела принуди Унерщал да избива в корнер. Впоследствие Пилар стреля в аут отблизо.

Треньорът Стевенс трябваше да реагира - извади Раул, пусна нови нападатели в лицето на Марика и Фарфан. Атаките на Шалке обаче бяха ялови, не миришеше на гол.

Отборът на Виктория Пилзен беше по-добрия на терена и в 72-ата минута добре премерен удар на Дерида мина на милиметри покрай горния ляв ъгъл. Втори гол нямаше да е незаслужен.

Но Шалке изравни – в 75-ата минута след пробив отдясно топката стигна до Фарфан, който я прокара към голлинията, но тя се отби в краката на Марика, а оттам към Хунтелаар, който я прати в мрежата – 1:1.

До края на срещата германците бяха по-добри, но до нов гол не се стигна.