Още преди началото на мача в Лигата на нациите срещу Унгария в Дюселдорф скандирания „Германия, Германия“ огласиха препълнената арена. Еуфорията от европейското първенство не беше потушена от злощастното отпадане на четвъртфиналите срещу Испания. Напротив: представянето на Бундестима при успеха с 5:0 срещу бившите им сериозни опоненти може само допълнително да подхрани желанието за този отбор, воден от Юлиан Нагелсман.

Преди нямаше гаранция за това, но имаше големи промени през последните няколко седмици: четири стълба в лицето на Мануел Нойер, Тони Кроос, Томас Мюлер и Илкай Гюндоган се сринаха поради отказването им плюс новия капитан Йозуа Кимих и новия№1 в лицето на Maрк-Андре тер Щеген. Така че не беше изненадващо, че първите 20 минути в Дюселдорф изглеждаха така, сякаш на отбораму липсваше нещо. Но това, което последва, беше доказателство, че политиката на малките стъпки, обявена от Нагелсман в резултат на напускането на звездите, работи.

Защото промените в структурата на отбора бяха значителни. Но освен това корекциите на Нагелсман в началото на новия цикъл, който продължава до Мондиал 2026, бяха умерени. Той се придържаше към принципите, успешно прилагани на европейското първенство, заложи на изпитаната система 4-2-3-1 и остави свободните места запълнени възможно най-естествено.

Това се видя срещу Унгария с Паскал Грос, който зае мястото на Кроос до Роберт Андрих. Играчът на Дортмунд не е като Тони, но профилът му е подобен. Той също обича да строи дълбоко и да насочва отбора от машинното отделение. Срещу Унгария 33-годишният ветеран имаше огромен обхват на движениеи умни действия в защита. Разбира се, това не означава, че ще бъде на терена и на Мондиал 2026, но дава на отбора добро усещане в тази фаза и има много нисък процент грешки. Неговите млади съперници Александър Павлович, който незабавно вкара за 4:0, след като влезе като резерва, и АнджелоЩилер ще трябва да положат усилия, за да преодолеят Грос, ако успее да запази това ниво. Това може само да радва селекционера.

Същото важи и за ситуацията в офанзивата, където Нагелсман постигна максимален ефект с малка корекция: вместо Гюндоган Кай Хаверц номинално игра „десетка“, а истинската „деветка“Никлас Фюлкруг започна като единствен нападател. Но преди всичко Джамал Мусиала и Флориан Вирц правеха магии на воля, безпроблемно надграждайки идеите си от Еврото. Феновете, повечето от които се появиха с фланелки с техните имена, им благодариха с многобройни мексикански вълни. Мусиала и Вирц се забавляваха и правеха каквото си поискат, Джамал се отличи с гол и три асистенции, Флориан също се разписа, а Германия е в краката им.

Нагелсман води политика на малки стъпки не само кадрово, но и по пътя към голямата цел: световната титла след две години. Във всяка тренировка и във всеки мач неговият отбор трябва да развива манталитет на победител и устойчивост. Бундестимът се подготви сериозно за старта на Лигата на нациите, на която досега се смееха в Германия. Нагелсман изрично подчерта статута на състезанието за разлика от своите предшественици Йоахим Льов и Ханзи Флик и даде на играчите си посланието, че ранните успехи не само ще запазят еуфорията от Евро 2024 жива, но и за по-нататъшно укрепване на вярата в собствените сили. Точно както направи европейският шампион Испания в миналото.

Матиас ДЕРШ, „Кикер“, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС