Ирландия попари Германия в последните секунди, измъквайки равенство 1:1 в европейска квалификация от група "D", която се игра на стадион "Фелтинс Арена".

Световните шампиони започнаха силно, когато Ерик Дурм нацели напречната греда в самото начало, но като цяло първото полувреме не беше особено привлекателно.

През втората част домакините се активизираха и двайсетина минути преди края на редовното време Тони Кроос откри резултата с помощта на страничната греда.

В 94-тата минута Джон О'Шей вкара изравнителния гол за Ирландия при едва четвъртия гол на гостите в мача, срещу 23 за Германия. Това бе юбилеен мач №100 на бранителя за родината му.

Германия остава на трето място с 4 точки, докато Ирландия е със седем пункта. Точно толкова има и лидерът Полша.

Германците натиснаха още от самото начало и Ерик Дурм можеше да открие резултата в петата минута. Бекът стреля от около 25 метра, но кълбото се отби в напречната греда.

При изпълнение на пряк свободен удар домакините се опитаха да изненадат своя опонент със заучено положение, но ударът с глава на Рюдигер мина покрай лявата греда. После шут на Кроос извън наказателното поле също бе лишен от необходимата точност.

Бундестимът контролираше развоя на срещата, но така и не успяваше да създаде смислена атака, която да бъде завършена с удар към вратата. В средата на първото полувреме Гинтер се опита да изведе Белараби, но последният беше затворен.

Измина половин час от началото на двубоя, когато ирландският вратар Форд излезе неразчетено, но момчетата на Йоахим Льов не успяха да се възползват от ситуацията и да уцелят опразнената врата.

Доста често темпото на мача падаше драстично и на моменти зарядът прилягаше повече на контрола, отколкото на важна европейска квалификация.

Пет минути преди края на първото полувреме Тони Кроос центрира след поредното нарушение на гостите, но ударът с глава на Матиас Гинтер излезе в аут. В добавеното време на първата част Дракслер се измъкна отляво, но стреля право в ръцете на вратаря.

В началото на втората част Нойер трябваше да се намесва и да пресече острото центриране на Макгийди към Кийн, а веднага след това удар от дистанция на влезлия като резерва Подолски бе отклонен в корнер.

Вратарят на гостите се намеси блестящо при последвалите удари на Белараби и Кроос от дистанция, като постепенно Маншафта вдигна оборотите. Хумелс отклони с глава за Мюлер, но със защитник на гърба си Томас не успя да отиграе.

В средата на второто полувреме германците имаха основателни претенции за дузпа, когато Джон О’Шей свали на земята Марио Гьотце, но реферът даде знак играта да продължи.

Само няколко секунди след това Германия все пак откри резултата. Тони Кроос си поведе в половината на съперника и заложи на плътен удар с десния крак пред дъгата на наказателното поле. Топката се отби в лявата греда и влетя зад голлинията на Форд.

След откриването на резултата момчетата на Йоги се поотпуснаха и дори защитникът Рюдигер опита силен удар, завършил с пореден корнер. Чудесна комбинация между Кроос и Мюлер бе завършена от Гьотце, но Форд спаси.

В 85-тата минута пред Ирландия се откри чудесна възможност. Маклийн центрира отляво в наказателното поле и там Хулахан засече от движение, но Ерик Дурм подложи крака си и предотврати сериозна опасност.

В добавеното време на мача Кроос допусна две нетипични грешки за него в половината на Германия, но неговите съотборници внимаваха.

Точно когато германците чакаха последния съдийски сигнал, гостите поляха с леден душ Гелзенкирхен. Хендрик подаде към О'Шей и последният реализира от десетина метра, изпреварвайки Матс Хумелс.

 

Германия - Ирландия  1:1

1:0  Тони Кроос – 71’

1:1  Джон О'Шей - 94'

 

Германия:  Нойер, Боатенг, Хумелс, Дурм, Рюдигер, Гинтер (Подолски - 46'), Кроос, Гьотце, Белараби (Руди – 86’), Дракслер (Крузе – 70’), Мюлер

Ирландия:  Форд, Мейлър, Уилсън, Уорд, О'Шей, Куин (Хулахан – 76’), Маклийн, Макгийди, Уилън (Хендрик – 54’), Уолтърс, Кийн (Гибсън – 63’)