Антонио Конте засипа с похвали "нетипичният" Ромелу Лукаку след победата на Наполи с 4:0 над Каляри като гост. Адзурите постигнаха трети пореден успех и оглавиха таблицата в Серия А с 9 точки. Лукаку асистира за първите 2 гола и сам вкара третия преди да бъде сменен.

"Каляри е много трудно място за игра, теренът беше много сух, беше изключително ветровито и затова трябваше да се пресметне полетът на топката", каза Конте след мача. "Започнахме добре, прекъсването заради публиката, фойерверките и хвърлените предмети спряха темпото ни, след което през второто полувреме видяхме какво трябваше да направим по-добре. Трябва да продължим да подобряваме двубоите по целия терен, да сме концентрирани и съсредоточени, защото това се изисква в Серия А."

Това беше първият старт на Лукаку и друг окуражителен знак е, че белгиецът и Хвича Кварацхелия си размениха по една асистенция за головете си. Бившият нападател на Челси винаги е играл по най-добрия начин с Конте, така че защо той е толкова идеален за тази визия на играта?

"Винаги съм казвал, че искам Ромелу в Интер, бях го поискал и в Челси, преди да отиде в Манчестър Юнайтед, защото той е нетипичен нападател. Той е изключително висок и физически силен, но и много добър в спринта напред. Състоянието му все още не е близо до оптималното, но той се превръща във фундаментален за нас. Той полага усилия и аз никога не съм се съмнявал в това".

"Надявам се, че Квара осъзнава, че очакваме от него много повече голове, както и асистенции. Въпреки че този мач не беше изцяло съобразен с неговите характеристики, видях много усилия от него и Матео Политано."

Страховете от това поражение на откриването на сезона във Верона изглеждат далечен спомен, тъй като за първи път от февруари 2023 г. насам Адзурите спечелиха три поредни мача в Серия А.

"Според мен това е отбор, който през годините не обичаше да си цапа ръцете. След това, което се случи през миналия сезон, промяната беше свързана повече с манталитета, отколкото с организацията и тактиката. Днес се справихме по-добре с пресата и това доведе до един от головете, така че се подобрява, но не е лесно да се изгради такъв манталитет. Осъдих някои неща след първия мач и знаех, че играчите са добри момчета, разбраха и работят върху своята решителност, хъс и желание, което видяхме в начина, по който се борихме и изстрадахме днес, за да запазим чиста мрежа. Със сигурност има подобрение."

Наполи тепърва започват, защото Скот МакТоминай и Били Гилмур дебютираха в последните 20 минути, а Дейвид Нерес даде асистенция във всяка от трите си появи като смяна. След три кръга в Серия А вече никой няма 100-процентов резултат, така че надпреварата на върха в момента е изключително напрегната.