Лацио си тръгна от „Сан Паоло“ с победата с 4:2 в края на един впечатляващ сезон за тима. Успехът гарантира на столичани третото място в Серия А и участие в квалификациите на Шампионската лига през следващия сезон.

Още по темата

 

И всичко това, като се има в предвид изходната позиция на „орлите“, които завършиха миналото първенство на деветото място. Работата на Стефано Пиоли обаче донесе още нещо на клуба.

Сега Лацио няма да влиза в болезнената роля на Саутхемптън от миналото лято – да продава най-добрите и най-високо ценените играчи за други клубове. И докато за „светците“ раздялата с Морган Шнайдерлин и Натаниел Клайн през лятото изглежда неизбежна, Пиоли може да си позволи да прави планове за състава си, знаейки, че ще разполага с Фелипе Андерсон, Антонио Кандрева, Стефан де Врай и останалите.

В синята половина на столицата вече няма да я има въртящата се врата, заради която често се стига до това, че отборът остава далеч от така наречената Обетована земя.

Това, което Пиоли направи този сезон, е меко казано великолепно, като се има в предвид, че зад тима му останаха Фиорентина, Наполи и Сампдория на Синиша Михайлович. Нещо повече – Лацио е вторият най-добър отбор в Серия А за 2015 година, като изоставя само на шампиона и финалист в Шампионската лига Ювентус. Освен това „орлите“ са вторият най-резултатен тим в първенството и имат третата най-добра защита. Те спечелиха 9 от 10-те си мача между средата на февруари и средата на април. Серията бе в основата на изместването на Наполи. Само вдъхновеният от Карлос Тевес тим на Ювентус имаше по-дълга серия без допусната загуба.

Още миналата седмица беше ясно, че Лацио ще трябва да се пребори в директен сблъсък с Наполи за третото място. Този специфичен дуел може би помогна да подчертае феноменалното изпълнение на клуба през сезона.

Според Джеймс Хорнкастъл от ESPN Лацио заработва между 25 и 30 млн. евро по-малко от южните си съседи всяка година, а разликата се усеща и от заплатите на Рафаел Бенитес (3,5 млн. годишно) и Стефано Пиоли (600 хил. евро). Защитникът Калиду Кулибали, който все още се развива, пък струваше повече от холандския национал Стефан де Врай, трети от Световното първенство в Бразилия миналото лято.

Лацио бе твърд като скала, когато се налагаше, а схемата 4-3-3 бе достатъчно вариативна. Пиоли извлече най-доброто от необработените бижута (Марко Пароло), утвърдили се звезди (Мирослав Клозе) и изгряващите (Андерсон). Головете пък идваха от всяка част на тима му, което е доказателство за отборен дух и единност.

„Ние сме все още в началото. Тази година ние поставихме основите на нещо важно за бъдещето. Вече започнахме да говорим за трансферните ни планове и имаме някои предложения. Клубът споделя моите идеи. Искаме да подобрим състава, тъй като следващият сезон ще бъде сложен“, каза Пиоли след мача с Наполи.

За Пиоли това бе един превъзходен сезон – място в Европа и представяне в големите мачове. Лацио проби в елита и показа своята прагматичност, тактически талант и глад за успехи. Но най-важното – ум, с който да постигне целите си.

Сам Тиге, Bleacher Report