Лацио все пак се класира за квалификацията за Шампионската лига, след като в драматичен мач победи прекия си конкурент Наполи с 4:2 на неговия „Сан Паоло“. 

Орлите поведоха с два гола на почивката, но след това бързо изпуснаха преднината си, останаха с човек по-малко и Гонсало Игуаин дори пропиля дузпа, с която можеше да направи обрата за Наполи пълен. 

Последва още един червен картон, този път за домакините и в края влезлият от пейката Онази реализира важния трети гол, преди да последва още едно попадение в добавеното време. 

Така Лацио завършва на трето място в класирането с 69 точки, докато Наполи остана 5-и с 63, тъй като Фиорентина го изпревари, но все пак ще играе в Лига Европа. 

Това бе последният мач на Рафаел Бенитес начело на неаполитанците и те едва ли ще го запомнят с нещо много хубаво.


В състава на домакините нямаше изненади. Рафа Бенитес заложи на нападателно трио в лицето на Гонсало Игуаин в центъра и по крилата Дрийс Мертенс и Хосе Кайехон. Марек Хамшик също трябваше да носи опасност за вратата на гостите. 

Гостите започнаха с трима в отбрана в лицето на Маурисио, Де Врай и Джентилети. Филип Джорджевич бе предпочетен в нападение вместо Мирослав Клозе. 

Началото бе спокойно, като гостуващият тим бе добре подреден и рано спираше опитите за атака на домакините. Освен това Орлите се опитваха да задържат топката и по този начин затрудняваха още повече Наполи. 

В 11-ата минута гостите пропуснаха добра контраатака, когато подаване на Кандрева към Каталди се оказа твърде вдясно. Стигна се до корнер, който не донесе нищо за Лацио. 

В 12-ата минута Игуаин стреля по земя с левия крак, Маркети не бе убедителен и в първия момент изпусна топката, но след това се хвърли в краката на Хамшик и успя да овладее, като предотврати опасността. 

След това двубоят продължи да се развива по същия начин, като южняците не съумяваха да натиснат. В 23-ата минута удар на Давид Лопес от границата на наказателното поле бе много неточен, а секунди след това домакините получиха чиста ситуация. Игуаин изведе отлично Кайехон сам срещу вратаря, той стреля покрай него, но и покрай далечната греда. 

Все пак случилото се даде импулс в играта на Наполи, но пък в защита нещата за домакините изглеждаха доста зле. Вратарят Андухар не уцели една топка в опита си да я изчисти, но имаше късмет, че Кулибали не се възползва. 

В 33-ата минута обаче, Лацио поведе. При една атака домакините действаха твърде пасивно, Пароло получи възможност да си нагласи топката на левия крък и със страхотен удар, леко по диагонала, я прати в далечния ъгъл. 

Попадението не донесе необходимата реакция от страна на домакините, докато гостите се чувстваха все по-комфортно. Те изпуснаха няколко ситуации да завършат контрите си преди в добавеното време на първата част да нанесат нов удар. Лулич изведе отлично Кандрева сам срещу вратаря и националът реализира без проблеми, за да накара феновете на Наполи да ги изпратят с освирквания на почивката. 

След нея ситуацията не се промени, поне в първите минути. Бенитес все пак пусна Габиадини, а в 55-ата минута отборът му се върна в мача. Кайехон проби отлично по фланга и след това върна топката пред вратата, където Игуаин засече в мрежата. 

Само две минути след това шокът за Лацио можеше да стане пълен. Мертенс бе оставен свободен вляво пред вратата, стреля покрай Маркети, но Де Врай протегна крак и успя да избие пред самата голлиния. 

В 62-ата минута ситуацията за столичния тим стана още по-тежка. Пароло направи ненужно нарушение в средата на терена и получи втори жълт картон, оставяйки своя тим с човек по-малко. 

И това се оказа решаващо. Кулибали отне топката от Андерсон и подаде към Мертенс, той комбинира с Игуаин и аржентинецът с удар в близкия ъгъл изравни резултата, за да хвърли в екстаз феновете по трибуните. Това обаче не бе достатъчно, тъй като на Наполи трябваше победа. 

Само че защитникът Гулам се издъни. Той получи два бързи жълти картона и макар че за втория можеше да се спори, в 70-ата минута численото равенство на терена бе възстановено. 

В 75-ата минута обаче, домакините получиха дузпа. Положението бе спорно, макар че Лулич направи шпагат в краката на Маджо и не игра с топката. Защитникът обаче сякаш използва ситуацията, за да падне. Така или иначе Гонсало Игуаин получи шанс да направи обрата пълен. Аржентинецът заложи на силатата и ... прати топката над вратата!

До края все още имаше време, но пропускът сякаш обезвери домакините. Гостите пък се вдъхновиха още повече и в 85-ата минута нанесоха решаващ удар. Хамшик загуби в центъра, Ледесма напредна, а Маджо успя да избие топката от краката му, но я прати на пътя на току що влезлия Онази и той технично я пусна покрай вратаря, за да вкара третия гол за своя тим. 

В добавеното време друга резерва – Мирослав Клозе, се възползва от центриране на Ледесма от свободен удар и вкара с глава четвъртия гол за своя тим и оформи крайния резултат. 

Наполи – Лацио    2:4

0:1    Пароло    33
0:2    Кандрева    45+1
1:2    Игуаин    55
2:2    Игуаин    64
2:3    Онази    85
2:4    Клозе    92

Наполи: Андухар, Маджо, Албиол, Кулибали, Гулам, Давид Лопес, Инлер (53 Габиадини), Кайехон (89 Сапата), Хамшик, Мертенс (77 Инсине), Игуаин
Лацио:  Маркети, Де Врай, Маурисио, Джентилети, Баста, Пароло, Каталди (84 Онази), Лулич, Кандрева, Андерсон (65 Ледесма), Джорджевич (78 Клозе)