Наполи надви Барселона (или сянката на Барселона), а след мача треньорът на небесносините Бенитес предпочете да отбие шеговито въпросите, касаещи селекцията на клуба. Президентът Де Лаурентис заяви, че са набелязани шестима души за халфовата линия. Помолен да ги назове, испанецът започна да изброява собствените си играчи: "Инлер, Жоржиньо, Гаргано, Джемайли…" А когато го попитаха близо ли е Фелайни до Наполи, той отвърна: "Къде е? Аз не го виждам."

Въпреки че упехът на каталунците е доста престижен и Бенитес може да бъде доволен най-вече от вратаря Рафаел и защитниците Кулибали и Албиол, нужни са още усилия за укрепването на тима. Знаят го и Де Лаурентис, и Бенитес, и тифозите. Комплектоването на състава на южняците далеч не е завършено, а първото истинско изпитание – плейофът за влизане в групите на ШЛ – наближава.

Небесносините измъкнаха минимален успех над Барса, след като бяха принудени доста да страдат на терена. При това каталунците са в процес на изграждане и изглеждаха като бедни далечни роднини на онзи тим, който ще разчита на Меси, Масчерано, Неймар, Суарес, Дани Алвес, Шави, Матьо. Пък и крайният резултат лъже, защото Рафаел доста трябваше да се постарае, за да запази мрежата си суха.

Старата гвардия в лицето първо на Жоржиньо и Гаргано, а после на Инлер и Джемайли, не разочарова (с уговорката за нормалното за този етап на подготовката физическо състояние), но усещането е, че за да вдигне наистина класата си, на Наполи му трябва истински лидер в средата на терена, който да дърпа отбора напред в битката за скудетото и да го води в европейските мачове.

Да не забравяме какво се случи в Лигата преди година. Тогава южняците отпаднаха, въпреки че събраха 12 точки именно защото им липсваше характер да повторят представянето у дома и при гостуванията на Арсенал и Борусия Д. Неслучайно за небесносините са спрягани футболисти като Фелайни, Лейва и Хави Гарсия.

Преди три години Наполи на Мадзари бе отнесен с 5:0 на турнира "Гампер" от тогавашния европейски клубен шампион Барселона. Сега резултатът е далеч по-удовлетворителен, но той, както и шегичките на Бенитес не могат да прикрият факта, че на южняците им остава доста несвършена работа. Вярно е, че сме в началото на август, но битката за Шампионската лига започва след две седмици.

Алесандро Диноя, "Евроспорт"