Откритото първенство на Италия по тенис е към своя край, като единствената въпросителна, която остана без отговор е кои ще бъдат шампионите в надпреварата, както при мъжете, така и при дамите.

В ранния следобед днес първи на корта ще излязат дамите – Мария Шарапова и На Ли, като и двете показаха много приличен тенис през цялата седмица и напълно заслужено достигнаха до сблъсъка до титлата.

Шарапова вече има спечелен турнир на червено през сезона, след като триумфира в Щутгарт, а и поредните й победи над Ана Иванович, Винъс Уилямс и Анжелик Кербер само могат да ни накарат да си мислим, че рускинята има сили и възможности да защити титлата си от Вечния град.

Естествено обаче големият сблъсък, който всички приятели на тениса очакват с нетърпение е мъжкият финал противопоставящ настоящия шампион Новак Джокович и срещу “краля на клея” – Рафаел Надал.

Двамата вече влязоха в историята на турнира след като станаха първите тенисисти от 1930 година насам, достигнали в две поредни години до финалния сблъсък, като несъмнено сега “Ел Торо” е амбициран повече от всякога да вземе реванш за миналогодишното поражение.

Балансът от досега изиграните двубои между двамата е 17:14 в полза на испанеца, който само преди няколко седмици сложи край на черната си серия от седем поредни загуби срещу Ноле, побеждавайки го на финала в Монте Карло.

Финалът при дамите е насрочен за 14.45 часа българско време, а мъжкият финал ще започне не преди 17.00 часа.

Ето и пътят на Джокович и Надал до финала тази година:

                Новак Джокович:

I кръг -  
II кръг Бърнард Томич 6/3, 6/3
III кръг Хуан Монако 4/6, 6/2, 6/3
четвъртфинал Жо-Вилфред Цонга 7/5, 6/1
полуфинал Роджър Федерер 6/2, 7/6

                Рафаел Надал:

I кръг -  
II кръг Флориан Майер 6/1, 7/5
III кръг Марсел Гренолерс 6/1, 6/1
четвъртфинал Томаш Бедих 6/4, 7/5
полуфинал Давид Ферер 7/6, 6/0