Любопитен експеримент са провели учените от Северозападния Университет в Евънстън (Илинойс), чрез който са направили класация за най-добрия тенисист на всички времена.

Според физика Филипо Радичи – един от съавторите на сложния алгоритъм, целта на екипа е била чрез обработката и съпоставянето на огромната база данни на Международната тенис асоциация да се определи кой е бил състезателят с най-добри показатели по време на активната си спортна кариера, по подобие на класацията на Google за електронните страници.

При изготвянето на подреждането се е вземало под внимание т.нар. “тенис престиж” резултат, който се е определял въз основа на конкурентно способността на дадения състезател, качеството и стила му на представяне, както ,разбира се, и успеваемостта му в изиграните двубои.

“В тази конкретна система на класиране по-важно да се спечели мач срещу много по-добър тенисист, отколкото серия от мачове срещу не толкова стойностни противници”, казва Радичи.

“Една от основните причини да определим Джими Конърс като най-добрия тенисист за всички времена е, че той се е състезавал в продължение на 20 години и то срещу много качествени опоненти, които е побеждавал не веднъж.”

Иван Лендъл е нареден на второ място в тази класация, следван от Джон Макенроу, Гийермо Вияс и Андре Агаси.

Радичи, който цял живот е бил отявлен тенис фен, очаква сегашните властелини на аристократичната игра – Роджър Федерер и Рафаел Надал, които са класирани съответно на 7-ма и 24-та позиция, да се изкачат в своеобразната ранглиста, ако за вбъдеще играят повече мачове срещу качествени опоненти и спечелят още титли.

Топ 10 на всички времена, според Радичи:

 

име

1.

Джими Конърс

2.

Иван Лендъл

3.

Джон Макенроу

4.

Гийермо Вияс

5.

Андре Агаси

6.

Щефан Едберг

7.

Роджър Федерер

8.

Пийт Сампрас

9.

Илие Настасе

10.

Бьорн Борг