Четирикратният шампион Роджър Федерер срещу двукратния носител на трофея Новак Джокович е финалът на тазгодишното издание на международния тенис турнир на твърди кортове в Дубай с общ награден фонд 1 619 000 долара.

До този дългоочакван сблъсък се стигна след като днес сърбинът отстрани Томаш Бердих с 6/7, 6/2, 4/2 и отказване на чеха поради контузия, а преди броени минути швейцарецът постигна поредната си чиста победа, този път надделявайки над Ришар Гаске с 6/2, 7/5.

В първия двубой за деня защитаващият титлата си Джокович и финалистът от Уимбълдън и US Open Бердих предложиха истинска битка, в която проблемите с коляното на чеха, появили се в средата на мача, оказаха съществена роля и в крайна сметка след близо два часа и половина игра Бердих прекрати участието си и прати своя опонент за трета поредна година в заключителния двубой за трофея.

Във втория полуфинал Маестрото от Базел за пореден път демонстрира, че знае перфектно колко му е нужно, за да вземе своето в даден двубой и поредната му жертва по пътя към трофея в Дубай стана Ришар Гаске, който въпреки отличните си изяви от началото на седмицата, не бе в състояние да се противопостави на швейцареца и след час и 14 минути игра трябваше да приеме неизбежната развръзка.

Така за 21-ви път в своята кариера Новак Джокович и Роджър Федерер ще се изправят един срещу друг, а балансът е 13:7 победи в полза на световния номер 2, но пък последният им сблъсък, преди около месец в Мелбърн, завърши с победа за сърбина.

Статистиката от двубоя Федерер – Гаске

Федерер

 

Гаске

67

1-ве сервис %

67

6

Асове

7

1

Двойни грешки

4

 4/8

Възможности за пробив

 1/2

 70/124

Общо спечелени точки

 54/124

 

Времетраене: 1.14 ч.