Световният номер 4 Робин Сьодерлинг е на крачка от това да завоюва трети трофей от началото на сезона (до сега шведът никога не е печелил три титли в една календарна година) след като се класира за финала на международния тенис турнир в Марсилия с общ награден фонд 576 000 евро.

“Гладиатора от Тибро” демонстрира, че се намира във великолепна спортна форма записвайки осмата си поредна победа днес, като този път негова жертва стана руснакът Дмитрий Турсунов.

Самият Турсунов изживява период на възход, след като през по-голямата част от миналия сезон бе контузен, но в Марсилия показа не лоши игри, отстранявайки с лекота тенисисти като нашия Григор Димитров, Иван Любичич и Юрген Мелцер.

На полуфинала днес обаче срещу Робин Сьодерлинг, руснакът нямаше особени шансове и въпреки че през по-голямата част от първия сет бе напълно равностоен в заключителните моменти не издържа на напрежението и се пропука, а във втората част бе само бледа сянка, която констатира неизбежното 7/5, 6/1 в полза на шведа.

В другия полуфинал обаче между Марин Чилич и Михаил Южни драмата бе пълна, след като хърватинът отрази мачбол в третия сет преди да стигне до победното 6/2, 1/6, 7/5.

Така Сьодерлинг и Чилич ще се изправят един срещу друг за втори път в официален мач от календара на АТР, като в предишния им сблъсък, през миналата година на Ролан Гарос, победата бе за представителя на “Тре конур”.

Статистиката от днешните полуфинали:

Сьодерлинг

 

Турсунов

57

1-ви сервис %

50

11

Асове

5

2

Двойни грешки

6

 3/6

Възможности за пробив

 0/0

 67/109

Общо спечелени точки

 42/109

 

Времетраене: 1.15 ч.

 

 

 

 

Чилич

 

Южни

53

1-ви сервис %

64

12

Асове

12

3

Двойни грешки

1

 4/9

Възможности за пробив

 3/9

 86/174

Общо спечелени точки

 88/174

 

Времетраене: 2.07 ч.