Световният номер 4 Робин Сьодерлинг спечели за втори пореден път титлата от престижния международен тенис турнир “ABN Amro” в Ротердам с общ награден фонд 1 450 000 евро.

Във финалния сблъсък игран днес “Гладиатора от Тибро” се наложи с 2:1 сета над французина Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 6/3, 3/6, 6/3 след час и 24 минути игра.

Шведът започна изключително концентрирано двубоя и успя да стигне до ранен пробив, който му донесе комфортна преднина от 3/0, но последва серия от три поредни гейма за Цонга, с която той възстанови равенството.

Ключов за изхода ва първия сет се оказа осмия гейм, в който Сьодерлинг стигна до втори брейк, а след това безпроблемно сервира се крайното 6/3.

Във втората част обаче инициативата премина на страната на Цонга, който демонстрира изключително стабилна игра на собствен сервис, успя да оползотвори една от трите си възможности за пробив и закономерно спечели сета.

Така всичко трябваше да се реши в заключителната трета част, в която отново осмият гейм се оказа пагубен за амбициите на Цонга, който отново допусна пробив, а с това на практика и предреши изхода на този финален двубой.

Изключително интересно и изненадващо се разви финалът на женския турнир в Париж, до който достигнаха Петра Квитова (Чех) и бъдещата номер 1 Ким Клайстерс.

Противно на първоначалните прогнози, но пък за сметка на това напълно заслужено, до крайната победа и респективно до титлата достигна младата чехкиня, която се наложи над именитата си съперничка с категоричното 6/4, 6/3.

Статистиката от финала в Ротердам:

Сьодерлинг

 

Цонга

71

1-ви сервис %

65

12

Асове

20

3

Двойни грешки

0

 3/3

Възможности за пробив

 2/4

 72/137

Общо спечелени точки

 65/137

 

Времетраене: 1.24 ч.