Ким Клайстерс срещу На Ли е финалът на тазгодишното издание на първия за сезона турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Белгийката си осигури място в директния сблъсък за трофея след чиста победа във втория полуфинал срещу рускинята Вера Звонарьова с 6/3, 6/3 и за втория път след 2004 година отново е само на крачка от ценното отличие.

Двубоят на “Род Лейвър Арина” започна нервно и за двете състезателки, които си размениха по един ранен пробив, но в осмия гейм белгийката за втори път спечели подаването на своята опонентка, след което безпроблемно сервира за крайното 6/3.

Надмощието на бившата лидерка в световната ранглиста продължи и в началото на втората част, довело до аванс от 3/1 и въпреки че Звонарьова показа признаци на съживяване до обрат не се стигна и така след 73 минути игра Клайстерс успя да затвори мача след великолепно стоп воле в близост до мрежата.

Така в събота на централния корт в Мелбърн парк една срещу друга ще застанат Ким Клайстерс и На Ли, като интересен факт е, че само преди две седмици двете играха и на финала в Сидни, когато китайката стигна до чиста победа с 2:0 сета.

Статистиката от полуфиналния двубой:

Клайстерс

 

Звонарьова

63

1-ви сервис %

65

2

Асове

1

2

Двойни грешки

1

18

Непредизвикани грешки

21

18

Уинъри

14

 4/7

Възможности за пробив

 1/3

 

Времетраене: 1:13 ч.