Анди Мъри загуби първия си сет в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис, но това не му попречи да се класира за полуфиналите на надпреварата, след победа над приятната изненада Александър Дългополов със 7/5, 6/3, 6/7, 6/3.

Така в опит за втора поредна година да попадне в заключителния двубой за трофея британецът ще се изправи срещу победителя от изцяло испанския сблъсък между Рафа Надал и Давид Ферер, който е предвиден за вечерната сесия на “Род Лейвър Арина”.

Днешният мач на световния номер 5 обаче не се разви според очакванията на мнозина, тъй като Дългополов успя да се противопостави успешно на именития си съперник в отделни отрязъци от двубоя и ако не бяха огромния брой непредизвикани грешки от ракетата му (цели 77!) изходът от сблъсъка можеше да е съвсем друг.

Първата част започна с по два ранно разменени пробива, за да се стигне до 12-ия гейм, в който ретур пласиран върху линята донесе успеха на миналогодишния финалист и го изведе напред в резултата.

Във втория сет Мъри стабилизира първия си начален удар, което му позволи сравнително лесно да печели подаванията си, а Дългополов продължаваше да ниже грешка след грешка и логично след малко повече от половин час игра британецът записа и този сет в своя актив.

Ранен пробив в началото на третата част накара британеца прекалено рано да повярва, че е решил всичко в този двубой, което можеше да му изиграе лоша шега, но освен да измъкне третия сет след тайбрек, за нещо повече Дългополов нямаше сили и така след загуба с 1:3 сета неговото впечатляващо участие в тазгодишната надпревара приключи.

Статистиката от двубоя:

Мъри

 

Дългополов

58

1ви севис %

58

9

Асове

16

5

Двойни грешки

5

34

Непредизвикани грешки

77

33

Уинъри

57

 7/18

Възможности за пробив

 4/5

 

Времетраене: 3:06 ч.