Лидерът в световната ранглиста и поставен под номер 1 в основната схема Рафаел Надал се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Преди броени минути испанецът отстрани с 3:0 сета младата надежда на домакините Бърнард Томич, в отделните части 6/2, 7/5, 6/3 и в спор за попадане сред най-добрите осем ще се изправи срещу хърватина Марин Чилич.

Днешният двубой на “Род Лейвър Арина” започна напълно според очакванията, с тотално надмощие на “Ел Торо” (без да броим откриващия гейм), който след два безответни пробива затвори първия сет в своя полза за 44 минути игра.

Понесен от инерцията Надал тотално загуби концентрация в началото на втората част и само за около 15-ина минути австралийският тинейджър се сдоби с комфортната преднина от 4/0.

Тук обаче изблиците на куртоазия от страна на левичаря от Майорка привършиха и той набързо успя да изравни резултата за 4/4 и въпреки че Томич убедително спечели подаването си в деветия гейм, това бе всичко, което успя да вземе в тази част и след 7/5 Надал бе само на крачка от място в четвъртия кръг.

Тази крачка бе направена след нови два брейка в заключителния трети сет, в който по всичко изглеждаше, че съпротивителните сили на австралиеца се поизчерпаха и така напълно според очакванията Рафа Надал стигна до крайния успех.

Важно е да отбележим обаче, че днес играта на испанеца бе далеч от обичайното ниво, за три сета той допусна цели 32 непредизвикани грешки и загуби на пъти собственото си подаване, което ако си го позволи в някой от следващите двубои трудно би стигнал до четвърти пореден трофей от Големия шлем.

Статистиката от мача:

Надал

 

Томич

58

1-ви сервис %

64

4

Асове

11

4

Двойни грешки

3

32

Непредизвикани грешки

49

32

Уинъри

39

 7/19

Възможности за пробив

 2/8