Дидие Кюш (Швейц) спечели спускането, валидно за световната купа по ски-алпийски дисциплини, което се проведе в австрийския зимен център Кицбюел.

На легендарното трасе “Щрайф”, пред повече от 40 000 зрители, 36-годишният швейцарец бе с класа над останалите участници и с общо време от 1:57.72 мин. остана недостижим на първото място, превръщайки се в най-възрастния състезател печелил старт от световната купа.

Втори, но на близо секунда след времето на победителя, остана вечно непредвидимия и толкова популярен Боде Милър (САЩ), а третото място заслужи приятната изненада в днешната надпревара – Адреан Тео от Франция, който със стартов номер 28 помрачи радостта на домакините, изхвърляйки от призовата тройка техния представител Марио Шайбер.

В челната шестица успяха да попаднат още Петер Фил (Ит) и сънародникът му Кристоф Инерхофер, а един от основните фаворити днес – Михаел Валхофер (Авс) д допусна груба грешка по средата на своето спускане и отпадна от надпреварата.

Утре по програма в Кицбюел ще се проведе слаломът, валиден за комбинацията, а там основният претендент за първото място е водачът в генералното класиране Ивица Костелич.

Класиране спускане /мъже/:

  име нац. време
1. Дидие Кюш Швейц 1:57.72
2. Боде Милър САЩ  + 0.98
3. Адреан Тео Фр  + 1.18
4. Марио Шайбер Авс  + 1.18
5. Петер Фил Ит  + 1.38
6. Кр. Инерхофер Ит  + 1.50
7. Вернер Хел Ит  + 1.64
8. Амрози Хофман Швейц  + 1.65
9. Клаус Крьол Авс  + 1.78
10. Ромед Бауман Авс  + 1.82