Миналогодишният полуфиналист Марин Чилич (Хър) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, след изключително драматична 5-сетова победа над Джон Иснър – 4/6, 6/2, 6/7, 7/6, 9/7.

Двубоят на “Маргарет Корт Арина” продължи повече от четири часа и половина при типичните за сезона австралийски горещини, което може да се окаже решаващо за хърватина при евентуалния му сблъсък следващия кръг срещу Рафа Надал.

Въпреки това обаче трябва да признаем, че Чилич действително заслужи мястото си сред осминафиналистите, обръщайки на два пъти негативния развой на днешния сблъсък, като в края на решителния пети сет не изпусна нервите си, макар че леко загуби първия си мачбол, но при втората си възможност не сбърка и сложи точка на този толкова вълнуващ двубой.

Добри думи заслужава и младият американец, който бе въвлечен в нов 5-сетов трилър, макар е не толкова емлематичен като този на Уимбълдън, и ако не бе поизчерпал физическите си запаси в края на срещата, развоят на събитията можеше да има съвсем друг завършек.

В друг мач от днешната програма, решен също след изиграването на 5 сета, Жо-Вилфред Цонга бе “нокаутиран” от младата украинска надежда Александър Дългополов с 3:2 сета и така за първи път от 12 години насам представител на бившата съветска република достига до тази фаза на турнир от Големия шлем.

Резултати:

III кръг
 /мъже/:
Александър Дългополов 3 6 3 6 6
Жо-Вилфред Цонга (13) 6 3 6 1 1
Давид Ферер (7) 6 6 6
Ричард Беранкис 2 2 1
III кръг
 /жени/:
Ким Клайстерс (3) 7 6
Ализе Корне 6 3
Флавия Пенета (22) 3 7 6
Шахар Пеер (10) 6 6 4