152-ия в световната ранглиста Милош Раонич се класира за осминафиналите на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

След като се справи безпроблемно с Бьорн Фау (Гер) на старта на кампанията си, а във втория кръг преодоля 22-ия в основната схема Микаел Лодра, преди броени минути етническият черногорец взе скалпа и на световния номер 10 Михаил Южни отстранявайки го с 6/4, 7/5, 4/6, 6/4.

Показателното в този двубой, освен резултата разбира се, бе цялостното поведение на Милош Раонич, който за скромната си 20-годишна възраст показва зрялост и рутина, типични за утвърден професионалист.

Така след като си гарантира вече място в топ 100 на световната ранглиста младият  представител на Канада ще се опита да напише още една страница от своята австралийска приказка, а следващият му противник по пътя към четвъртфиналите ще бъде най-вероятно испанецът Давид Ферер.

Междувременно продължава наказателната акция на световния номер 4 Робин Сьодерлинг, като днес “жертва” на “Гладиатора от Тибро” стана 31-годишният чех Ян Херних – 6/3, 6/1, 6/4, а в следващата фаза от турнира шведът ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Александър Дългополов и Жо-Вилфред Цонга.

Резултатите до момента:

III кръг
 /мъже/:
Милош Раонич 6 7 4 6
Михаил Южни (10) 4 5 6 4
Робин Сьодерлинг (4) 6 6 6
Ян Херних 3 1 4
III кръг
 /жени/:
Вера Звонарьова (2) 6 7
Луси Шафарджова (31) 3 6
Агниешка Радванска (12) 6 6
Симона Халеп 1 2