Бившият лидер в световната ранглиста и поставен под номер 8 в основната схема Анди Родик се класира за осминафиналите на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

В среща от третия кръг на надпреварата американецът успя да отстрани с 3:1 сета Робин Хаасе (Хол), в отделните части 2/6, 7/6, 6/2, 6/2  и в спор за място четвъртфиналите ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Гаел Монфис и Станислас Вавринка.

Началото на днешната среща на “Хайсенс Арина” обаче бе доста стряскащо за първата ракета на янките, след като той стана свидетел на една истинска тенис-лекция, изнесена от 62-ия в световната ранглиста холандец в откриващия сет.

Може би ключов, за крайния изход на двубоя, бе моментът в началото на тази част, в който при едно излизане в близост до мрежата Хаасе стъпи на криво и контузи десния си глезен, като впоследствие, въпреки намесата на физиотерапевта, изпитваше известни трудности в предвижването си по корта.

Все пак мачът остана изключително равностоен и във втория сет, в който Родик се опита да диктува темпото в разиграванията, но Хаасе винаги имаше готов отговор за атаките му и след като никой от двамата съперници не успя стигне до пробив, спорът трябваше да се реши след тайбрек.

В интерес на обективността обаче трябва да отбележим и факта, че именно в решителните заключителни моменти на втория сет ефективността на началния удар на холандеца значително спадна, той допусна две двойни грешки в тайбрека и след 7:2 Родик успя да възстанови статуквото на “Хайсенс Арина”.

Оттук до края на двубоя представянето на Хаасе значително спадна, което доведе до безпроблемно спечелване на останалите два сета от американеца и така след два часа и половина игра Анди Родик стигна до крайния успех.

В друг двубой от днешната програма при мъжете, който се очакваше с огромен интерес, Новак Джокович отстрани сънародника си Виктор Троицки след изиграването само на един сет, след като Троицки се отказа, поради стомашно неразположение.

Резултатите до момента:

 

III кръг:
 /мъже/
Новак Джокович (3) 6
Виктор Троицки (29) 2   R
Анди Родик (8) 2 7 6 6
Робин Хаасе 6 6 2 2
Николас Алмагро (14) 6 7 6
Иван Любичич (17) 4 6 3