54-та в световната ранглиста Шуай Пън поднесе голямата изненада от днешната програма на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като в среща от втория кръг отстрани с 2:0 сета Йелена Янкович, в отделните части 7/6, 6/3.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобна развръзка, след като сръбкинята набързо проведе с 3/0, но последва спад в играта й, умело използван от Пън, която не само заличи пасива си, но и стигна до ситуация, в която имаше възможността да сервира за първата част.

Все пак в последния възможен момент Янкович реализира рибрейк, но в последвалия тайбрек нервите й не издържаха и китайката успя да измъкне сета след 7:3.

Това окончателно скова действията на бившата номер 1 и във втората част тя допусна цели 20 непредизвикани грешки, загуби на два пъти подаването си, а с това и срещата за час и 51 минути игра.

Далеч от проблемите на сръбкинята продължават изявите на друга бивша водачка в световната ранглиста – поставената под номер 3 в основната схема Ким Клайстерс, която по-рано днес с лекота преодоля съпротивата на Карла Суарес Наваро с 6/1, 6/3 само за 62 минути на “Род Лейвър Арина”.

Останалите резултати:


II кръг:
Надя Петрова 6 6
Алисия Молик 4 1
Шахар Пеер 6 6
Сорана Кърстеа 3 2
Ивета Бенешова 6 6
Мария Кириленко 3 1
Агн. Радванска 6 6
Петра Мартич 3 4
Флавия Пенета 6 6
Л. Домингес Лино 2 2