Давид Налбандиян и Лейтън Хюит сътвориха един от шедьоврите в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, в който след близо 5 часа равностойна и безкрайно оспорвана битка победата бе за аржентинеца с 3:2 сета, в отделните части 3/6, 6/4, 3/6, 7/6, 9/7.

Въпреки че на два пъти изоставаше със сет пасив Налбандиян намери сили да обърне развоя на срещата и дори в петата част отрази два мачбола, за да потопи “Род Лейвър Арина” в мълчание, победоносно вдигайки ръце в края на мача.

Началото обаче бе изцяло за Хюит, който се възползва от нервната игра на своя съперник, изпъстрена с множество непредизвикани грешки и след два безответни пробива затвори първия сет с 6/3.

В втория сет Налбандиян бе по-акуратният тенисист на корта, стигна до ранен пробив, който в последствие се оказа достатъчен аржентинецът да възстанови статуквото на корта.

Последва нова смяна на ролите в третия сет и въпреки че Налбандиян имаше аванс в резултата, позволи на Хюит да поеме инициативата и категорично да спечели частта отново с 6/3.

В четвъртата част двамата тенисисти успяха да реализират по два пробива, а в последвалия тайбрек южноамериканецът бе по-активният и заслужено вкара мача в пети сет след безапелационното 7:1.

Там вече драмата наистина бе пълна – в началото, възползвайки се от инерцията от предходния сет Налбандиян дръпна с 3/1, а малко по-късно дори имаше възможността да сервира за мача при 5/4, но в последния възможен момент, подкрепян неистово от публиката, Хюит върна пробива и дори стигна до два мачбола в дванадесетия гейм (при 6/5).

С елегантна игра от основната линия и вълшебно воле аржентинецът охлади ентусиазма на своя опонент, а малко по-късно успя да сдържи нервите си при две последователни грешни отсъждания на лайнсмените, за да стигне до пробив за 8/7 и след това успешно да сервира за крайния успех.

Така след 4 часа и 47 минути Давид Налбандиян записа една от най-впечатляващите победи в своята кариера, а във втория кръг от надпреварата ще се изправи срещу литовеца Ричард Беранкис.

Резултатите от днес:

I кръг:
Жо-Вилфред Цонга 4 2 6 6 6
Филип Пецшнер 6 6 2 3 4
Микаел Лодра 6 3 6 6
Хуан Игнасио Чела 3 6 2 4
Маркос Багдатис 3 7 6 4 6
Грега Земля 6 5 1 6 2
Райън Суитинг 6 6 6
Даниел Химено-Травер 4 4 1