Поставената под номер 2 в основната схема и финалистка от последните два турнира от Големия шлем – Вера Звонарьова (Рус) – започна с летящ старт участието си на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

В среща от първия кръг на надпреварата рускинята не остави никакви шансове на австрийката Зибиле Бамер и само след 59 минути игра стигна до победното 6/2, 6/1.

В следващата фаза от надпреварата Звонарьова ще се изправи срещу новоизгряващата сръбска надежда в тениса – Бояна Йовановски, която по-рано днес отстрани с 2:0 сета представителката на Тайван – Кай-Чен Чанг, в отделните части 7/5, 6/1.

За радост на домакините тяхната голяма фаворитка Саманта Стоусър също стартира убедително кампанията си в Мелбърн парк, с разгромна победа над американката Лорън Дейвис с 6/1, 6/1 и във втория кръг очаква победителката от сблъсъка между Вера Душевина и Мария Камерин.

Напред, след чиста победа, продължава и бившата номер 1 в световната ранглиста Йелена Янкович, която отстрани Алла Кудрявцева с 6/0, 7/5, но двубоят премина през няколко доста странни обрата.

В началото сръбкинята се възползва от скованата игра на своята опонентка и набързо записа серия от шест поредни гейма, но във втората част Кудрявцева навлезе в ритъм и успя да поведе с 4/0.

Вместо да продължи в същия дух обаче рускинята отново допусна спад в представянето си и спечели само един от следващите осем гейма, с което на практика предреши крайния изход на двубоя.

Така във втория кръг Йелена Янкович ще се изправи срещу китайката Шуай Пенг, която днес измъкна драматична победа срещу украинката Катерина Бондаренко с 2:1 сета.

Резултатите до момента:

I кръг
 /жени/:
Петра Квитова 6 6
Сали Пърс 2 4
Ализе Корне 6 6
Коко Вандевеге 2 1
Аюми Морита 6 6
Александра Дюлгеру 4 4
Шуай Пенг 2 6 8
Катерина Бондаренко 6 3 6
Агниешка Радванска 6 4 7
Кимико Дате 4 6 5