Лидерът в световната ранглиста и един от основните претенденти за трофея Рафаел Надал започна участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис с очаквана победа.

В среща от първия кръг на надпреварата испанецът отстрани Маркош Даниел (Бра) с 6/0, 5/0 и отказване на бразилеца поради контузия в лявото коляно.

За огромно съжаление на зрителите на “Род Лейвър Арина” и на многобройните приятели на тениса, предпочели да останат пред малкия екран в ранните часове, двубой не се получи, тъй като в края на първата Даниел започна да изпитва болки в крака и въпреки лекарската намеса бе видно, че трудно се предвижва по корта.

Все пак бразилецът реши да остане още 15-ина минути на полето и дори във втория гейм на втората част имаше шансове за пробив, но не успя да ги оползотвори и логично малко по-късно, при 0/5,  реши да спре мъките си и да прекрати участието си.

Така дори без да са изпоти Рафа Надал намери място във втория кръг на турнира, където го очаква победителят от сблъсъка между Даниел Химено-Травер и Райън Суитинг.

Резултатите до момента:

I кръг
 /мъже/:
Рафаел Надал 6 5
Маркош Даниел 0 0
Бърнард Томич 6 6 7
Жерами Шарди 3 2 6
Михаил Южни 6 6 7
Марсел Илхан 2 3 6
Фелисиано Лопес 6 7 6
Алехандро Фая 3 6 3
Едуардо Шванк 6 6 6
Леонардо Майер 2 0 4