Олимпийската шампионка от Игрите във Ванкувър Виктория Ребенсбург (Гер) даде най-доброто време в първия манш на гигантския слалом, валиден за световната купа по ски-алпийски дисциплини.

На трасето “Похорие 2” в словенския зимен център Марибор 21-годишната германка успя да премине през 49-те врати за 1:11.35 мин. и да изпревари само със 0.07 секунди голямата фаворитка на домакините Тина Мазе.

Трета за момента е убедителната водачка в генералното класиране Мария Риш, а в челната шестица намериха място още Теса Уорли (Фр), Катрин Цетел (Авс) и Мария Питилае-Холмнер (Шв).

Важно е да се отбележи обаче, че състезателките от призовата тройка се възползваха максимално от ранните си стартови номера и записаха своите постижения, когато пистата бе все още замръзнала и им позволи да развият по-висока средна скорост.

С развитието на надпреварата температурите в Марибор се покачваха и трасето, особено в откритите участъци, се размекна, създадоха се дълбоки “ребра”, които допълнително затрудниха останалите участнички.

По-късно днес ще се проведе и втория манш, като в него първите 30 алпийки ще стартират в обратен ред, спрямо своите времена.

Класиране:

  име нац. ски време
1. Вики Ребенсбург Гер Nordica 1:11.35
2. Тина Мазе Слвн Stoeckli  + 0.07
3. Мария Риш Гер Head  + 0.21
4. Теса Уорли Фр Rossignol  + 0.44
5. Катрин Цетел Авс Atomic  + 0.76
6. Мария Холмнер Шв Rossignol  + 0.79
7. Катрин Хьолцел Гер Fischer  + 0.89
8. Ф. Бриньоне Ит Rossignol  + 1.00
9. Таня Путияйнен Фин Fischer  + 1.05
10. Аня Першон Шв Head  + 1.22