В началото на следващата седмица стартира първият за сезона турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия по тенис, като Мелбърн парк ще приюти най-добрите тенисисти, влизащи в спор за ценното отличие.

Късно снощи бе изтеглен жребият за надпреварата, който трасира пътеката към трофея, като според мнозина специалисти най-вероятно на 30 януари на “Род Лейвър Арина” ще станем свидетели на поредния класическия сблъсък между двамата най-големи в модерния тенис – Роджър Федерер и Рафаел Надал.

На пръв поглед “Ел Торо” не би трябвало да има сериозни проблеми, поне до ниво “полуфинал”, като в първия кръг той се изправя срещу бразилеца Маркош Даниел, а след това най-вероятно ще срещне Даниел Химено-Травер и Фелисиано Лопес.

Едва в четвъртия кръг пред Надал предстои първият по-сериозен тест, като най-възможни негови съперници тук са “машината за асове” Джон Иснър или хърватския талант Марин Чилич.

На четвъртфиналите няма да е изненада ако станем свидетели на поредният изцяло испански сблъсък между Рафа Надал и Давид Ферер и едва на полуфиналите пред световния номер едно предстои истинският рубикон – сблъсък или с Анди Мъри, или с Робин Сьодерлинг.

Разбира се това е само вариант при който фаворитите не допускат изненади, но имайки предвид, че подобно нещо рядко се случва нищо чудно Хюит, Налбандиян, Багдатис или пък Цонга да сложат прът в развитието на подобен сценарий.

Според водещите букмейкъри схемата на Федерер е малко по-лека от тази на Надал и швейцарецът не би трябвало да срещне проблеми срещу Лукаш Лацко, Жил Симон, Алберт Монтанес и Марди Фиш в първата седмица от турнира.

Едва на четвъртфиналите Маестрото от Базел би трябвало да се изправи или срещу Анди Родик, или срещу Гаел Монфис, но според статистиката и моментната форма и тук Федерер трудно би загубил сет, за да се стигне до полуфиналите, където най-вероятно ще го очаква Новак Джокович.

Сред “скритите лимонки” в долната част на схемата са Николай Давиденко и Фернандо Вердаско, но ако вземем предвид факта че в турнирите от Голямата четворка се играе във формат 3 от 5, а и руснакът и испанецът не са във върхова кондиция, то надали някой от тях би се осмелил да предизвика гнева на гения.

Далеч по-мъглява и неясна е ситуацията при дамите, което от доста години насам не се случвало и прави надпреварата безкрайно интересна, като тук може би битката за трофея ще се води между “мама” Ким, Винъс Уилямс, Вера Звонарьова и защо не местната любимка Саманта Стоусър.

Естествено не бива да забравяме и отписваме световната номер 1 Каролине Возняцки, но последните й две изяви поставиха доста въпросителни относно представянето й в Мелбърн.

Всички ние, приятелите на тениса в България, обаче със сериозен интерес ще следим изявите на Цвети Пиронкова и Григор Димитров. 

Пловдивчанката е поставена под номер 32 в основната схема и в първия кръг излиза срещу непретенциозната французойка Полин Парментие, която в момента заема 103-то място в световната ранглиста.

При евентуален успех Цвети ще се изправи във втория кръг срещу победителката от сблъсъка между Тимеа Башински и Моника Никулеску, а при нова победа в третия кръг най-вероятно ще я очаква шампионката от Ролан Гарос – Франческа Скиавоне.

Григор Димитров за малко се размина с директно място в основната схема и се наложи да започне изявите си в квалификациите, където вече записа една победа, а късно тази нощ ще се изправи срещу мароканеца Реда Ел Амрани.

Победителите от последните 10 издания на дапреварата:

година

победител/мъже

победител/жени

2010

Роджър Федерер

Серена Уилямс

2009

Рафаел Надал

Серена Уилямс

2008

Новак Джокович

Мария Шарапова

2007

Роджър Федерер

Серена Уилямс

2006

Роджър Федерер

Амели Моресмо

2005

Марат Сафин

Серена Уилямс

2004

Роджър Федерер

Жустин Енен

2003

Андре Агаси

Серена Уилямс

2002

Томас Йохансон

Дженифър Каприати

2001

Андре Агаси

Дженифър Каприати

Николай Недялков, Gol.bg