Николай Давиденко отстрани Рафаел Надал на полуфиналите на международния тенис турнир на твърди кортове в катарската столица Доха с общ награден фонд 1 024 000 долара.

Преди броени минути руснакът постигна четвъртата си поредна победа над световния номер 1, налагайки се с 6/3, 6/2 след по-малко от час и половина игра.

Началото на срещата изобщо не предвещаваше подобна развръзка, след като Надал започна много агресивно двубоя и дори имаше известно игрово предимство.

След изиграването на първите 6 гейма обаче испанецът рязко понижи нивото си на представяне и изцяло предостави инициативата на своя съперник, от което Давиденко се възползва максимално и без проблеми спечели първата част.

Тоталното надмощие на руснака продължи и в началото на втория сет, като след втория гейм Надал поиска намесата на медицинските лица, заради изтощителната настинка, която го измъчва през последните няколко дни.

От поведението на корта на “Ел Торо” бе повече от видно, че той е далеч от оптималната си спортна форма и победата на миналогодишния шампион можеше да бъде далеч по-убедителна, ако не бе странната “благотворителна” акция в края на мача, която позволи на испанеца да избегне конфузната нула.

Така в утрешния сблъсък за трофея един срещу друг ще се изправят Роджър Федерер и Николай Давиденко, като балансът от досега изиграните двубои помежду им е 14:2 в полза на швейцареца.


Статистиката от двубоя:

Давиденко

 

Надал

67

1-ви сервис %

66

5

Асове

1

1

Двойни грешки

2

 5/10

Възможности за пробив

 2/9

 66/114

Общо спечелени точки

 48/114