Световният номер 2 Роджър Федерер започна с победа участието си на престижния тенис турнир на твърди кортове “Катар оупън” в Доха с общ награден фонд 1 024 000 долара.

В мач от първия кръг на надпреварата, завършил преди броени минути, Маестрото от Базел срещна неочаквана съпротива от 168-ия в световната ранглиста Томас Шорел (Хол), но въпреки това записа чиста победа с 2:0 сета, в отделните части 7/6, 6/3.

Швейцарецът не започна двубоя по най-добрия начин и в първата част дори позволи на своя съперник на моменти изцяло да диктува темпото, като малко изненадващо дори Шорел достигна до 4 възможности за пробив, но така и не успя да се възползва от нито една.

В решителния тайбрек обаче Федерер демонстрира класата си и безпроблемно стигна до необходимото му 7:3, с което на практика сломи надеждите на своя опонент за нещо запомнящо се в този двубой.

Вторият сет бе почти протоколен, като след ранен пробив представителят на “кръстоносците” си осигури нужния му аванс, който с оглед на съотношението на силите между двамата бе повече от достатъчен за крайната победа.

Така в следващата фаза от надпреварата Роджър Федерер ще се изправи срещу победителя от двубоя между Лукаш Лацко и Пере Риба.

Резултати:

I кръг /Доха/:
Ернест Гулбис  6 7
Виктор Ханеску 3 6
Т. Габашвили 6 7
Р. Шутлер 4 6
М. Чиудинели 3 7 6
Р. Ел Амрани 6 6 3
I кръг /Ченай/:
Томаш Бердих 6 6
Фредерико Жил 0 1
Ришар Гаске 6 6
Е. Роджър-Васелин 1 3