От днес до края на седмицата катарската столица Доха е домакин на първия за сезона международен тенис турнир на твърда настилка – “Катар оупън” с общ награден фонд 1 024 000 долара.

Домакините с гордост могат да се похвалят, че сред основните претенденти за трофея тази година са и двамата титани на модерния тенис – Рафаел Надал и Роджър Федерер, които логично са поставени под номер 1 и номер 2 в основната схема.

В първия си мач “Ел Торо”, който демонстрира в Абу Даби, че се намира в отлична спортна форма, ще се изправи срещу словака Карол Бек, когото победи безапелационно преди две години на същия турнир с 6/1, 6/2.

Маестрото от Базел пък ще стартира кампанията си срещу тенисист, преминал през ситото на квалификациите и едва на четвъртфиналите може да срещне малко по-сериозен съперник в лицето Виктор Троицки, Серхи Стаховски или Райнер Шутлер.

Сред т.нар.скрити фаворити са тенисисти като Николай Давиденко, Жо-Вилфред Цонга и непредсказуемия Ернест Гулбис, но ако не се стигне до някоя супер изненада и Федерер и Надал не подценят надпреварата, логично е в неделя да очакваме поредното издание на класическия сблъсък.

Победителите в надпреварата през последните 10 години:

година победител финалист
2010 Николай Давиденко Рафаел Надал
2009 Анди Мъри Анди Родик
2008 Анди Мъри Станислас Вавринка
2007 Иван Любичич Анди Мъри
2006 Роджър Федерер Гаел Монфис
2005 Роджър Федерер Иван Любичич
2004 Николас Ескюде Иван Любичич
2003 Щефан Кубек Ян-Майкъл Гембъл
2002 Юнес Ел Айнауи Феликс Мантия
2001 Марсело Риос Богдан Улирах