Бившата номер 1 Мария Шарапова започна по най-добрия начин кампанията си през Новата 2011 година, след като преди минути записа убедителна победа на старта на международния тенис турнир в Оуклънд (Нова Зеландия) с общ награден фонд 220 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата, рускинята, която е поставена под номер 1 в основната схема, не остави никакви шансове на Алберта Брианти (Ит) и въпреки седемте двойни грешки (изглежда все пак дълго лекуваната травма в рамото все още оказва влияние) Шарапова стигна до убедителното 6/2, 6/3.

Рускинята започна вихрено двубоя и успя да спечели три от четирите си възможности за пробив в първата част, а от своя страна загуби само веднъж подаването си и безпроблемно затвори първия сет след 6/2.

Превъзходството на бившата номер 1 продължи и във втората част и успехът й дори можеше да бъде още по-убедителен, но в самия край на двубоя последва нетипична загуба на концентрация от страна на рускинята, което можеше да й изиграе лоша шега.

Първо в седмия гейм (при 5/1, собствен сервис и 40:15) тя пропусна два мачбола, загуби подаването си и позволи на италианката да остане в мача, а в следващия гейм при аналогична ситуация – 15:40 тя не успя да реализира нови две възможности за приключване на двубоя и се наложи да остане още около десетина минути на корта, за да стигне все пак до крайното и напълно заслужено 6/3.

В следващия кръг Мария Шарапова ще се изправи срещу словачката Рената Ворацова, която по-рано днес отстрани трудно испанката Лино Домингес.

Резултати (Оуклънд):

I кръг:
Рената Ворацова 4 7 6
Лино Домингес 6 6 0
Шуай Пенг 6 6
Йохана Ларсон 1 3
Светлана Кузнецова 6 6
Саша Джоунс 4 2

Резултати (Бризбейн):

I кръг:
Саманта Стоусър 7 6
Луси Храдечка 6 1
Шахар Пеер 6 6
Софи Фъргюсън 4 2