Италианският гений по мотоциклетизъм Валентино Роси загуби драматично титлата в клас Мото ГП в последното състезание за сезона. Докторът, както е известен Роси, падна на пистата "Рикардо Тормо" във Валенсия и така на практика направи Ники Хейдън шампион.

Пред последния старт италианецът имаше преднина от 8 точки в класирането пред Хейдън и бе най-бърз в квалификацията. Той обаче стартира лошо и в първите обиколки се срина до 7-а позиция, докато Хейдън бе 2-и след силно каране.

Кулминацията настъпи в 5-ата обиколка, когато на един завой Валентино не успя да удържи своята "Ямаха", подхлъзна се и изхвърча в чакъла. Той успя да се изправи и да продължи, но загуби повече от 20 секунди и това се оказа фатално.

В крайна сметка Роси финишира 13-и, докато Хейдън със спокойно каране и без рискове завърши 3-и и грабна титлата с 252 точки, докато съперникът му остана с 247. Трети с 229 остана друг италианец Лорис Капироси. Състезанието спечели заместникът на контузения Сете Хибернау Трой Бейлис, който бе следван от съотборника си в "Дукати" Лорис Капироси.

"Невероятно съм горд от постигнатото. Мечтата ми се сбъдна. Във всяко едно състезание давах най-доброто от себе си и това е награда за труда, който положих" заяви Хейдън, който в един момент от сезона имаше преднина от 51 точки в класирането. В миналото състезание обаче той катастрофира, ударен от съотборника си в "Хонда" Дани Педроса, не завърши и така Роси дръпна с 8 точки. В крайна сметка обаче радостта бе за американеца, а разочарованието за Роси и цяла Италия.