Въпреки че не успя да спечели титлата, Фернандо Алонсо бе определен за най-добрия пилот през изминалия сезон във Формула 1. Това направиха шафовете на отборите.

Всеки един от ръководителите на 12-те тима участва в анкета на "Аутоспорт", според която те трябваше са посочат най-добрите 10 пилоти, като в зависимост от това състезателите получават точки, както и в действителния шампионат - 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

В крайна сметка Алонсо събра 229 точки, докато световният шампион Себастиан Фетел получи 220. Десетката допълниха Люис Хамилтън - 196, Марк Уебър 146, Роберт Кубица 129, Дженсън Бътън 86, Нико Розберг 68, Нико Хулкенберг, Фелипе Маса и Рубенс Барикело получиха по 17.

"Много съм доволен, че повечето от шефовете на отборите са гласували за мен, въпреки че бих предпочел да получа това признание от позицията на световен шампион" пошегува се Алонсо.

"Това обаче е още едно доказателство, че сезонът наистина бе великолепен за мен, въпреки разочарованието в самия край. Догодина съм сигурен, че ще бъде още по-хубаво" добави испанецът.

"Това е голямо признание за Фернандо и неговият талант е безспорен. Да се работи с него бе наистина чест за нас и той ще бъде движещата сила в отбора и през следваща година" изтъкна шефът на Ферари Стефано Доменикали.