За разлика от Шампионската лига, където вече е осминафиналист, Шалке не върви в първенството никак добре. Разгромът с 5:0 в Кайзерслаутерн взриви тотално обстановката.

Германското списание Шпортбилд разкрива, че се работи тайно по предстояща смяна на треньора. Феликс Магат си е създал врагове навсякъде.

Извеждането на мениджъра Хорст Хелд в силна позиция и довеждане на нов треньор. Това е кризисния план на ръководството, твърди списанието. Хелд бе привлече лятото именно за да се ограничи властта на треньора. Засега обаче той стои настрана, за да не се компрометира от Магат.

При този вариант обаче за клуба ще произтекат тежки финансови последици. Магат и целия му екип имат стабилни договори до 2013 година.

Плащането на неустойки ще е голямо бреме за закъсалия с големи дългове Шалке - 250 милиона. Магат печели най-много в гилдията в Германия – 5,4 милиона на сезон. Процентът на неустойката със сигурност е много много голям.

Магат вече започна крути мерки за затягане на отбора – задраска зимната ваканция, направи наказателни тренировки в студа и пропъди при аматьорите трима играчи.