Четирикратният носител на трофея Роджър Федерер се класира по категоричен начин за полуфиналите на престижния тенис турнир между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

След успехите си над Давид Ферер и Анди Мъри, днес Маестрото от Базел записа третата си поредна победа в групата, отстранявайки с 2:0 сета финалиста от Ролан Гарос Робин Сьодерлинг, в отделните части 7/6, 6/3.

Въпреки на пръв поглед убедителния резултат двубоят на централния корт в “О2 Арина” бе изключително оспорван, като единствената разлика между двамата бе, че в ключовите моменти швейцарецът успя да вземе своето и да затвори срещата след час и половина игра.

Срещата започна отлично за Роджър, който реализира ранен пробив, но постепенно “Гладиатора от Тибро” се оттърси от първоначалното напрежение и намери ритъма си на игра, като успя в осмия гейм да върне брейка и да докара нещата до тайбрек.

Там отново Федерер бе активния в началото и заслужено стигна до два сетбола, като Сьодерлинг отрази първия с мощна игра от основната линия, но при втория не правилно прецени една топка в близост до мрежата и на практика се лиши от възможността да се бори за нещо повече в първата част.

Ключовият момент във втория сет и респективно в мача се оказа осмият гейм, когато световният номер 2 стигна до пробив, след който безпроблемно сервира за крайния успех.

Така след трите си поредни победи Федерер спечели групата и на полуфиналите ще очаква втория от крайното подреждане в група А.

Статистиката от двубоя:

Федерер

 

Сьодерлинг

63

1-ви сервис %

56

11

Асове

12

3

Двойни грешки

2

18

Непредизвикани грешки

25

23

Уинъри

26

 2/4

Възможности за пробив

 1/3

 73/138

Общо спечелени точки

 65/138