Финалистът от тазгодишното издание на Уимлъбдън Томаш Бердих постигна малко изненадваща, но изключително ценна победа във финалния турнир между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В среща от втория кръг на предварителна група А чехът срази с 2:0 сета американеца Анди Родик, в отделните части 7/5, 6/3 и така съхрани шансовете си за продължаване напред към финалната четворка.

Началото на двубоя бе напълно според очакванията, като сервиращите с лекота печелиха собствените си сервис геймове, но в десетия гейм се стигна до критична ситуация за Бердих, когато при свой начален удар той се изправи пред предизвикателството да отразява два сетбола.

Точно тук обаче Бердих демонстрира здрави нерви, измъкна подаването си, а веднага след това стигна и до решителен пробив, с който на практика си осигури успеха в първия сет.

Това сякаш вля допълнителни сили у чеха и във втората част той изцяло контролираше събитията на корта, реализира два брейка, а от своя страна дори не позволи на американеца да стигне до възможност за връщане на някой от пробивите.

Така в последния си мач срещу световния номер 1 Рафаел Надал, Бердих ще гони задължителен успех, който да му гарантира място на полуфиналите.

Ето и статистиката от двубоя:

Бердих

 

Родик

53

1-ви сервис %

63

6

Асове

9

3

Двойни грешки

2

27

Непредизвикани грешки

16

28

Уинъри

15

 3/4

Възможности за пробив

 0/2

28/48

Общо спечелени точки

20/48