Испанецът Рафаел Надал записа важна победа на старта на тазгодишната си кампания на супер турнира между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

След три недотам интригуващи двубоя от началото на надпреварата, най-накрая зрителите в ултрамодерната “О2 Арена” станаха свидетели на вълнуващ спектакъл между лидера в световната ранглиста и американеца Анди Родик, завършил в крайна сметка с победа за “Ел Торо” с 2:1 сета, в отделните части 3/6, 7/6, 6/4.

Така след крайно разочароващото си представяне миналата година, днес Рафа Надал записа първата си победа в английската столица, която макар че не дойде по най-убедителния начин му запазва отлични изходни позиции за атака на едно от първите две места в групата и съответно класиране за полуфиналите.

Началото на днешния двубой обаче бе изцяло за Анди Родик, който по-бързо успя да се адаптира към условията и атмосферата в залата, пласираше великолепни начални удари, успя да реализира една от двете си възможности за пробив и напълно закономерно спечели първия сет.

Във втората част Надал опита да обърне развоя на събитията, като разнообрази играта си от основната линия, често привикваше американеца на мрежата и безпроблемно го разминаваше, а в решителните моменти на тайбрека показа железни нерви и след 7:5 успя да изравни резултата.

Така в заключителния трети сет испанецът влезе с повдигнато самочувствие, бе значително по-свеж физически, стигна и до ранен пробив, след който с лекота удържа преднината си и след два часа и 35 минути игра сложи точка на спора.

Класиране в групата след изиграването на първите двубои:

 

име

п-з

сетове

геймове

 

 

 

 

 

1.

Новак Джокович

 1-0

 2-0

 12-6

2.

Рафаел Надал

 1-0

 2-1

 16-16

3.

Анди Родик

 0-1

 1-2

 16-16

4.

Томаш Бердих

 0-1

 0-2

 6-12