Утре – 21.11.2010г. стартира заключителният турнир между осемте най-добре представили се тенисисти за сезона, който за втора поредна година ще се проведе в ултрамодерната “О2 Арина” в Лондон.

Безспорно това е тенис събитието, което приковава погледите на почти всички приятели на аристократичната игра и въпреки натрупана умора след безкрайно дългия и убийствено изтощителен сезон, 8-те “гладиатори”, извоювали си правото на участие в него, са готови на всичко, за да задоволят изискванията и на най-претенциозните зрители.

По силата на жребия претендентите за кралската корона бяха разделени, както следва: в група А – Надал, Джокович, Бердих и Родик и група Б – Федерер, Мъри, Сьодерлинг и Ферер.

На пръв поглед не бихме могли и да желаем нещо повече като първоначален заряд преди голямото шоу, а според предварителните изказвания на участниците, всеки един от тях е дошъл в Лондон да преследва до последно своите шансове.

Букмейкърите обаче веднага откроиха Надал и Федерер като отявлени фаворити и с оглед на демонстрираното през сезона това не бива да учудва никого. Рафа успя да спечели три от четирите турнира от Големия шлем, а стане ли въпрос за финалния Мастърс със своите 4 титли Маестрото от Базел винаги е сред основните заподозрени.

Ако обаче опитаме по-детайлно да се вгледаме в картинката нещата може да придобият съвсем други измерения. Турнирът между осемте най-добри никога досега не е бил подходящата арена за “Ел Торо”, който миналата година дори не успя да запише победа при своето участие (все пак бе контузен).

Роджър Федерер изглеждаше като супер фаворит и за спечелването на Мастърса в Париж, но ето че “изведнъж” се появява Гаел Монфис и разваля сметките на швейцареца. Дали и сега няма да се получи нещо подобно, само може да гадаем.

Непостоянството в играта Джокович е толкова характерно и дразнещо за неговите почитатели и хората от щаба му, че не веднъж Мариан Вайда е изпадал в прединфарктни ситуации. Като се има предвид и факта, че само след десетина дни предстои финалът за купа “Дейвис” в Белград може съвсем резонно да очакваме Ноле да си тръгне към Сърбия още след изиграването на двубоите от групата.

Големите очаквания, с които домакините товарят своя любимец Анди Мъри досега винаги са сковавали играта му. Британецът все още търси своя значим успех след злополучно загубения финал в Мелбърн в началото на годината и дали сега не е настъпил неговия момент – само времето ще покаже.

Робин Сьодерлинг стартира може би от най-добрата изходна позиция – самочувствие от спечелената титла в зала “Берси”, отлична и постоянна игра, като голямата въпросителна тук е ще може ли да покаже най-доброто от себе си “Гладиатора от Тибро” точно в този момент.

Родик, Бердих и Ферер са сочени за абсолютни аутсайдери, което е един плюс от тяхна гледна точка, тъй като могат да играят доста по-освободено и агресивно, а това не рядко е носило позитиви на подобни състезатели.

Интригата е налице, шоуто е гарантирано, остават само броени часове до началото на заключителната битка на сезон 2010.

Победителите от последните 10 издания на надпреварата:

година победител
2009 Николай Давиденко
2008 Новак Джокович
2007 Роджър Федерер
2006 Роджър Федерер
2005 Давид Налбандиян
2004 Роджър Федерер
2003 Роджър Федерер
2002 Лейтън Хюит
2001 Лейтън Хюит
2000 Густаво Кюртен

Николай Недялков, Gol.bg