Осигурилият си предсрочно шампионската титла Хорхе Лоренцо спечели надпреварата за Голямата награда на Португалия – предпоследен кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

След люта битка с Валентино Роси, младият испанец успя да докаже, че не напразно отмъкна короната от своя съотборник, финиширайки за трета поредна година пръв на трасето в Ещорил с време от  46'17.962 мин.

Втори, на близо 9 секунди след победителя, финишира именно 7-кратният шампион в кралския клас Валентино Роси, а последното място на почетната стълбичка остана за представителя на “Репсол/Хонда” – Андреа Довициозо.

Надпреварата започна изключително интересно, като в началото Лоренцо успя да се изстреля от първата си позиция и оглави колоната, а плътно зад него се наредиха Андреа Довициозо и двамата пилоти на “Дукати” – Ники Хейдън и Кейси Стонър.

Типично в свой стил “Доктора” загуби няколко позиции веднага след угасването на светлините, но само четири обиколки по-късно той вече бе изпреварил дори Хорхе Лоренцо и зае лидерската позиция.

Последва серия от турове, в която ту единият, ту другият пилот на “Фиат/Ямаха” записваха най-бързи обиколки в директна схватка за първото място, за да се стигне до ключовата 17-та обиколка, в която испанецът излезе начело и до края на гонката не позволи никой да застраши водачеството му.

С второто си място днес Валентино Роси запази шансовете си за второто място и в генералното класиране, като всичко ще се реши след две седмици във Валенсия, когато се закрива шампионата.

Класиране за ГП на Португалия:

        пилот    отбор    време
1. Хорхе Лоренцо Фиат/Ямаха 46:17.962
2. Валентино Роси Фиат/Ямаха  + 8.629
3. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 26.475
4. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 26.534
5. Ники Хейдън Дукати  + 27.154
6. Ранди Де Пюне ЛЧР/Хонда  + 28.297
7. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 30.109
8. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 44.947
9. Марко Меландри Хонда/Гресини  + 1.13.649
10. Ектор Барбера Аспар  + 1:17.721