Арбитражният съд в Лозана изхвърли Едуард Ераносян за нови четири години от футбола.

Треньорът, извел Локомотив (Пловдив) до шампионската титла, бе признат за виновен в даване на стероиди на футболистите му в кипърския АПОП. Еду няма да може да упражнява професията си до 2013 година.

Спортният арбитражен съд в Лозана удвои наказанието на Еду, което бе наложено първоначално през 2009 година, тъй като "е давал целенасочено забранени стимуланти на играчите си", съобщава "Дневник".

Той е давал на играчите на кипърския АПОП хапчета, съдържащи веществото оксиместерон. Бившите футболисти на Ераносян Карлош Маркеш и Лионел Медейрош дадоха положителни допинг проби за наличието на този стимулант.

Впоследствие двамата, както и още петима футболисти на АПОП, обвиниха Ераносян, че ги е карал да взимат "кафяви хапчета от треньора".

Световната антидопингова агенция (WАДА) искаше футболистите, в чиито проби е открит оксиместерон, да бъдат наказани за по две години. Само Медейрош и Маркеш обаче бяха наказани, при това за по една година.

Спортния арбитражен съд в Лозана също разпореди Ераносян да плати всички разноски по делото от 10 000 швейцарски франка (10 130 долара).