Анди Мъри спечели титлата от престижния тенис турнир от сериите “Мастърс 1000” в Шанхай с общ награден фонд 3 240 000 долара, надигравайки категорично във финалния двубой Роджър Федерер с 2:0 сета, в отделните части 6/3, 6/2.

Сблъсъкът на централния корт в “Ки Жонг Тенис Сентър” не бе от най-качествените в надпреварата, като заслугата за това бе изцяло на швейцареца, който така и не успя да напипа ритъма си на игра и бе далеч от нивото, което демонстрира и срещу Сьодерлинг, и срещу Джокович вчера.

Поредица от непредизвикани грешки от ракетата на Федерер помогнаха на Мъри да тръгне с ранен пробив, което допълнително внесе спокойствие в действията на британеца и до края на сета той така и не позволи на своя опонент да заличи аванса му.

В началните минути на втората част Федерер загатна за изявите си от предишните два двубоя, но в ключовите моменти така и не успя да пробие перфектната защита на Мъри, за да се стигне до четвъртия гейм, в който поредната непредизвикана грешка донесе брейка за младия шотландец и на практика предреши крайния изход от срещата.

Така първата ракета на Великобритания спечели шестата си титла от престижната серия и записа 8-ми успех срещу швейцареца от досега изиграните 13 преки двубоя между двамата, а успехът в Шанхай ще му увеличи банковата сметка с нови 616 500 долара.

Статистиката от мача:

Мъри   Федерер
  53   1-ви сервис %     68
   6       Асове     3
  1   Двойни грешки      2
 20       Уинъри    16
 18 Непредизвикани  грешки     30
 4/8 Възможности за пробив     0/6